Meny

Dette skjer i 2024

2024 blir nok et spennende år for Statsraad Lehmkuhl. Den vanligvis så hektiske sesongen fra april til september skal byttes ut med et krevende verkstedopphold. Isteden tilbyr vi fem spennende åpne seilaser for publikum om høsten, som passer perfekt for alle eventyrlystne. I løpet av sommeren skal også billetter til One Ocean Expedition 2025 – 2026 legges ut for salg.

Seilingsåret startet med en flott begivenhet! 14. januar feiret vi 110-årsdagen til Statsraad Lehmkuhl!

Se video: Bursdagshilsen til 110-årsjubilanten (YouTube)

VINTERTOKT OG VERKSTED
I slutten av januar setter vi seil for det lange, årlige vintertoktet med kadetter fra Sjøkrigsskolen.

ONE OCEAN WEEK
I midten av april skal skipet ligge til kai under den nyetablerte One Ocean Week i Bergen, en hel uke med konferanser og eventer, som alle handler om hav og bærekraft. Her kan skipet leies ut til ulike arrangementer.

EKSTRA VÅRTOKT – TILGJENGELIGE BILLETTER!
Etter One Ocean Week er skipet klar for et par Shetlandstokt. En av dem, en femdagers-tur Bergen-Lerwick-Bergen, ble i utgangspunktet eksklusivt chartret til en folkehøyskole, men de ble færre deltakere enn planlagt.

Det er derfor en stor glede å kunne åpne opp skipet og tilby de resterende billettene til andre seiler-venner! Dette blir den eneste åpne seilasen denne siden av sommeren, så vær rask hvis du vil sikre deg billett!

FEM MÅNEDER PÅ VERFT
I slutten av april bærer det tilbake til tørrdokken igjen. I løpet fem måneder fra april til september skal Lehmkuhl gjennomgå de mest omfattende oppgraderingene på over 20 år. Blant annet skal hele riggen tas ned!

TILBAKE PÅ HAVET I OKTOBER
I oktober blir det godt å komme ut på havet igjen! Da mønstrer den nederlandske marinen på med sine unge kadetter for opplæring i lederskap og tradisjonelt sjømannskap.

ÅPNE TOKT I OKTOBER/NOVEMBER
Deretter er det endelig tid for åpne tokt for publikum! I oktober og november 2024 tilbyr vi fem spennende høsttokt til Frankrike, Spania og Irland. Her kan alle eventyrlystne med god helse utfordre seg selv og oppleve sjømannslivet og havets rå skjønnhet i sin mest autentiske form!


I oktober 2024 blir det endelig åpne turer for publikum! Foto: Malin Kvamme

BILLETTER TIL ONE OCEAN EXPEDITION 2025 -2026
One Ocean Expedition 2021 – 2023 har satt en ny kurs for Statsraad Lehmkuhl. Som en anerkjent del av FNs havforskningstiår skal vi derfor ut på en ny, stor ekspedisjon i havets tjeneste fra april 2025 til april 2026. Noen av etappene vil være åpne for publikum, men hvilke dette blir, er foreløpig ikke klart. Vi håper å kunne legge ut billetter for salg i løpet av sommeren 2024.


Seilingrute One Ocean Expedition april 2025 – april 2026. Med forbehold om endringer.

Haakon Vatle, direktør i Lehmkuhl-stiftelsen, sier følgende om det kommende året:
– I 2024 er det 110 år siden Statsraad Lehmkuhl ble sjøsatt og hun er med det et av verdens eldste seilskip i aktiv drift. Det gjør oss umåtelig stolt at dette 110 år unge seilskipet setter kurs for de neste 100 årene med mer relevans og tyngde enn noensinne før.

– Vi er primært et utdanningsfartøy, men vil for tiden fremover ha enda mer fokus på også å være et forskningsfartøy, og vi har umåtelig spennende planer på gang for fremtiden. 2024 blir krevende med et langt verkstedsopphold, men det er til å holde ut når vi vet at det er avgjørende for de kommende årenes ekspedisjoner, og det å vite at vår vakre skute kan gjøre en positiv forskjell for havet, for mennesker og for de kommende generasjoner.

-Dette skal vi styrke i årene som kommer og vi håper å få med oss enda flere støttespillere om bord for å kunne realisere det fantastiske potensialet som skipet har på havet, og for havet, sier Vatle.

Haakon Vatle underviser toktmannskapet i shanty-sang på tokt til Shetland. Foto: Malin Kvamme

Foto under: Ingrid Wollberg, Ronald Toppe

Tilbake til toppen