Meny

Kansellering av Shantytoktet – tau i propellen på Statsraad Lehmkuhl

Kansellering av Shantytoktet – tau i propellen på Statsraad Lehmkuhl

Vi må dessverre kansellere Shantytoktet som skulle gått fra Bergen til Shetland onsdag 1. mai. Årsaken er en hendelse 28. april under et tokt til Shetland, hvor et tau satte seg fast i propellen under seiling, noe som førte til en mindre lekkasje av smøreolje. Av sikkerhets- og miljømessige årsaker prioriteres det nå å få utført nødvendig tilsyn og reparasjon av skadene. Det forestående Shantytoktet må derfor kanselleres. Alle medseilerne, som skulle deltatt på Shantytoktet, er kontaktet. Vi beklager dypt ovenfor våre medseilere og takker for den flotte forståelsen de har vist oss. Det øvrige seilingsprogrammet vil gå som planlagt.

Dykkere fjernet tau i propellen
Statsraad Lehmkuhl er for tiden på tokt til Shetland. Hun hadde avgang fra Bergen 26.april, og anløp Lerwick som planlagt søndag 28.april kl. 09.00. Kvelden før ankomsten ble det observert en mindre oljelekkasje fra propellen. Den sannsynlige kilden til lekkasjen er en lettere smøreolje fra giret. Dette er en lett olje som danner en tynn film på overflaten og antas ikke å sette seg på strand, steiner eller sjøfugl.

Da skipet la til kai på Shetland ble det rekvirert dykkere for å undersøke forholdene. Dykkerne kunne bekrefte at et tau hadde satt seg fast i propellen. Nødvendig tiltak ble utført og tauet ble fjernet. Nasjonale myndigheter ble deretter informert om hendelsen, og siden utslippene var minimale kunne Statsraad Lehmkuhl returnere som normalt til Bergen, med avgang mandag 29.april og planlagt ankomst Bergen onsdag 1. mai. Etter avgang viste det seg imidlertid at det fremdeles er noe utslipp når maskinell fremdrift benyttes. Dette skyldes skaden som tauet i propellen forårsaket.

Møtes av taubåt for å unngå utslipp i havet
For å minimere utslippene vil Statsraad Lehmkuhl i høyest mulig grad benytte seilene som fremdriftsmiddel under overfarten fra Shetland. Når hun ankommer norskekysten, vil en taubåt ligge klar for å ta skipet til land i Bergen. På den måten unngår en motorbruk og eventuelle negative konsekvenser for miljøet. Norske myndigheter er informert om hendelsen og om Stiftelsen Statsraad Lehmkuhls planer for å unngå utslipp i norske farvann.

Normal drift om bord
Øvrig drift på skipet går som normalt, og alle om bord har det godt. Hendelsen har ikke medført noen fare for medseilere eller mannskap.

Tilsyn og reparasjoner
Siden det fremdeles er noe utslipp ved bruk av motoren, er stiftelsen nødt til å få dette reparert før skipet kan fortsette å seile, av hensyn til sikkerhet og miljø. Det medfører beklageligvis at det forestående Shantytokt til Shetland 1. mai altså må kanselleres.

Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl beklager ovenfor medseilerne
Alle våre medseilere er informert per e-post og telefon. Vi er svært takknemlige for deres forståelse for det inntrufne. Det hører heldigvis til sjeldenhetene at stiftelsen ser seg nødt til å kansellere et tokt. Vi beklager dypt ovenfor våre medseilere, som hadde sett frem til seilasen. Vi håper inderlig å kunne ønske alle velkommen om bord ved en snarlig ny anledning.

Dersom dere ser at Statsraad Lehmkuhl kommer for slep mot Bergen i morgen, onsdag 1. mai, skyldes det utelukkende at vi vil unngå risiko for utslipp av olje i havet.

“Foruten kanselleringen av Shantytoktet, vil det øvrige seilingsprogrammet forløpe som planlagt.”
Tilbake til toppen