Meny

Den store hjemkomsten, 6. april!

Den store hjemkomsten, 6. april!

Bli med på den store hjemkomsten til Bergen når KNM Statsraad Lehmkuhl returnerer etter tre måneders tokt over Atlanteren! Lørdag 6. april vil Sjøkrigsskolens flotte kadetter, tradisjonen tro, stå i master og rær og synge skipet inn til kai. Det blir rørende scener når kadettene gjenforenes med venner, kjærester og familie, etter å ha tilbakelagt 10646 nautiske mil på havet. Skipet ankommer Vågen kl. 13.00, men vi anbefaler alle å møte opp kl 12:15 for å få med seg selve innseilingen. Det er like sterkt og rørende hver gang. Ta med lommetørkle!


Fra Statsraad Lehmkuhls hjemkomst til Bergen i 2016

Årets tokt gikk fra Bergen, via Santa Cruz på Tenerife, til Norfolk, Virgina på USAs østkyst og tilbake til Bergen. Både Sjøkrigsskolen og Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl betegner seilasen en suksess, der kadettene fikk godt utbytte både av selve reisen, undervisningen og opplæringen om bord.

Det ble også satt en gledelig rekord i antall seilingsdøgn og minimal bruk at motorkraft på turen fra Tenerife til USA. Hele 80% av tiden var skipet under seil på denne lange etappen.

Rekordlav bruk av dieselmotoren
– Den rekordlave bruken av dieselmotoren over Atlanteren skyldes først og fremt at vi planla turen med flere ekstra dager til rådighet. Dette gav oss mer tid til å seile, og vi kunne gå langt lengre vest enn vanlig. Dermed fikk vi utnyttet passatvinden og kunne kutte ned på bruk av motoren. Lite motorkraft gav en litt lavere snittfart enn vanlig på rundt åtte knop, men det ble desto mer tid til seiling og opplæring, sier Marcus Seidl, kaptein på Statsraad Lehmkuhl.

Mer seiling og mindre bruk av motor over Atlanterhavet mot USA. Foto: Jesper Rosenmai

Direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, Haakon Vatle, er svært fornøyd med det lave forbruket av «bunkers»:
– Dette er strålende, både for miljøet og for økonomien. I tillegg til ypperlig seiling har vi gjort flere tiltak om bord som skal bidra til å redusere dieselforbruket. Det er fantastisk å se at det innfrir. Nå gleder vi oss å få installert et batteri som et supplement til motoren i høst. Da kan vi med stolthet kalle oss verdens grønneste seilskip, sier Vatle.

Kadettene går rundt gangspillet for å heise mersseilet.


I tillegg til akademisk undervisning får kadettene opplæring i grunnleggende sjømannskap og seiling. Her strekker de storseilet på styrbord side, eller «haler i storseilskjøtet». Foto: A. Natvik

Bygger karakter
Silje Coughlan og Kristine Lyssand er to av førsteårskadettene som har krysset Atlanteren to ganger denne vinteren.

– Å kjenne denne distansen på kroppen er noe helt for seg selv. Bare tenk deg å stå oppe på det høyeste punktet i masten og det eneste du ser er solen på himmelen og horisonten i det fjerne, sier Silje Coughlan.

Det viktigste er likevel at toktet bygger karakter og at de lærer mye om seg selv.

– Utfordringene kommer i ulike former og de er mange. Vi lærer å tilpasse oss, bli tryggere på oss selv og utforsker ulike lederstiler. Av den grunn er Statsraad Lehmkuhl en helt unik arena for teambuilding og lederutvikling, noe vi ved Sjøkrigsskolen setter utrolig høyt, sier Kristine Lyssand.

Kadettene trener på «mann over bord», en av mange øvelser om bord.

Unge og lærevillige kadetter
Årets kadetter får skryt fra mannskapet, til tross tøffe værforhold i starten av seilasen. Etter hvert som stormen la seg, kunne de delta i stadig mer av arbeidet om bord.

Klatring i riggen er obligatorisk for kadettene. Foto: A. Natvik

– Kadettene er yngre i år, mange av dem kommer rett fra videregående. Det kan være tøft for alle og en hver å gå rett ut i vinterstormene, særlig når en ikke er sjøvant. Men kadettene viste seg både positive, lærevillige og ikke minst svært høflige. Veldig fine folk å ha om bord, sier kaptein på Statsraad Lehmkuhl, Marcus Seidl.


Etter storm i Biscayabukten må saltet vaskes bort, her står byssa for tur.

Alle kan dra på tokt med Statsraad Lehmkuhl. Her kan du lese om alle årets åpne seiltokt.

Observasjon av isfjell
Årets tokt startet i januar, i stedet for i oktober, slik tradisjonen har vært tidligere. Med lavere temperaturer ble det for første gang gjort observasjon av isfjell fra skipet på returen fra USA.

Fra kapteinens rapport, lørdag 23. mars:
Kort tid etter at vi hadde diskutert muligheten for isfjell i området observerte vi hele 3 stykker, i løpet av et par timer i går ettermiddag. Dette førte til at vi la kursen østover for å komme ut av den ytre varslingssonen for is i området rundt Newfoundland, og vi er etter hvert kommet dithen. I mellomtiden har temperaturen steget hele 12 grader og vinden økt til sterk kuling+ i løpet av siste døgn, noe som skyldes varmfrontpasseringen vi har ventet på.
Med hilsen – Kaptein Marcus A. Seidl og mannskap


For første gang ble det observert isfjell på Sjøkrigsskoletokt. Foto: Simon W. Kristensen

Gode vinder og et topptrent mannskap sørget også for en hurtig og miljøvennlig returseilas fra Norfolk til Bergen. Her var skipet under seil 70% av tiden.

Etterlengtet pause
Innimellom undervisning og opplæring ble det også tid tid litt avslapning for både kadetter og mannskap.

En lenge etterlengtet badestopp med noen tusen meter Atlanterhav under. Foto: A. Natvik


Janus, matros på Statsraad Lehmkuhl, har sikret dagens hovedrett – dorado!

Storslått ankomst til Bergen 6. april, kl 13:00
Skipet ligger nå fortøyd ved Sjøkrigsskolen i Bergen i påvente av den store hjemkomsten. Det blir flotte og rørende scener når Statsraad Lehmkuhl kommer seilende inn Vågen med glade kadetter syngende fra mastene. Det har gått tre måneder siden de dro fra venner, kjærester og familie. Mesteparten av tiden har de vært uten telefon- og internettdekning.

Alle er hjertelig velkommen til å oppleve den flotte og gripende ankomsten, som har blitt en årlig tradisjon i Bergen. Det kommer garantert til å bli fullt på kaien, og vi anbefaler alle interesserte å møte opp minst 45 minutter før skipet kommer inn Vågen kl. 13:00.

Allerede dagen etter ankomsten drar Statsraad Lehmkuhl igjen ut på tokt, men da er det elever fra en folkehøgskole som skal få prøve seg om bord på Norges største seilskip. Resten av året er det full aktivitet med skjærgårdturer, seiltokt i inn- og utland og ulike arrangementer ved kai, som Arendalsuka og Tall Ships-festival i Bergen.

Les om årets skjærgårdsturer her.

Alle kan dra på tokt med Statsraad Lehmkuhl. Her kan du lese om alle årets åpne seiltokt.

Tekst: Helene Spurkeland
Foto: Anita Natvik, Jesper Rosenmai, Simon Wozniak Kristensen

“Utfordringene kommer i ulike former og de er mange. Vi lærer å tilpasse oss, bli tryggere på oss selv og vi utforsker ulike lederstiler. For oss er Statsraad Lehmkuhl en helt unik arena for teambuilding og lederutvikling.” Kristine Lyssand, førsteårskadett ved Sjøkrigsskolen
Tilbake til toppen