Meny

Statsraad Lehmkuhl lærer finske nautikkstudenter å seile

Statsraad Lehmkuhl lærer finske nautikkstudenter å seile

80 studenter fra den Maritime skolen i Turku dro på tokt med Statsraad Lehmkuhl for å lære seiling og navigering.

Det er utrolig flott at en maritim skole i Finland ser verdien av å bruke Statsraad Lehmkuhl som opplæringsverktøy for fremtidige styrmenn og kapteiner, sier Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl.

I strålende solskinn mønstret fornøyde studenter og lærere av Statsraad Lehmkuhl i Bergen, etter nesten en uke i Nordsjøen. Saana Paakko og Stefan Cramer studerer begge til å bli kaptein, og forteller om lærerike døgn til havs.
– Dette har vært en fantastisk opplevelse på mange måter, sier Saana.
– Dette er første gang jeg er på tokt med et seilskip, og jeg har fått et helt nytt vokabular med ord og utrykk. Men også det spesielle livet om bord på et seilskip har gjort inntrykk på meg, forteller Paakko.
Studentene trekker frem selve seilingsprosessen som en spennende erfaring de tar med seg videre i karrieren. Stefan har flere års erfaring fra sjøfart, men fra mindre båter.
– Statsraad Lehmkuhl er et stort skip, og alle må jobbe på lag for å seile henne. Dette er en veldig god måte å lære både tradisjonelt sjømannskap og navigering på, sier han.

Saana Paakko og Stefan Cramer, fremtidige finske kapteiner

Ordføreren i Turku tente på idéen
Idéen til student-toktet kom etter at representanter fra den finske skolen seilte med Statsraad Lehmkuhl under Tall Ships Races i fjor.
– Vi ble imponert over både mannskap og skipet på Tall Ships-turen, sier Christiane Ala-Nissilä, som underviser på skolen.
– Som lærer så jeg raskt hvordan vi kunne lage et faglig opplegg for studentene, og ikke minst likte vi tanken på hva en slik reise kunne lære studentene våre om samarbeid og mestringsfølelse, sier hun.

For å komme kjapt i gang med planene gikk Ala-Nissilä og skoleledelsen rett til ordføreren i Turku, Minna Arve. Også hun tente på idéen om et opplæringstokt og godkjente prosjektet umiddelbart. Etter ett års planlegging er prosjektet realisert, og skolen er svært fornøyd med utbyttet av turen. Studentene har deltatt i det meste av arbeidet om bord, gått vakter og fått opplæring av mannskapet. Skolen samarbeider tett med både universiteter og den finske marinen, og under toktet hadde de også undervisning i historie og marinbiologi.

– Ikke minst er vi glad for muligheten for å gi studentene våre en innføring i tradisjonelt sjømannskap, kombinert med opplæring i moderne teknologi, sier Ala-Nissilä.


Statsraad Lehmkuhl legger til kai i Bergen med finske studenter om bord

Opplæring på seilskip gir tilleggsverdi
Kaptein på Statsraad Lehmkuhl, Marcus Seidl, syns det er gledelig at skipet ble plukket ut som en samarbeidspartner av den finske skolen.
– Dette er en entusiastisk gjeng som har tatt til seg læring meget raskt, sier han.
Seidl mener det gir en fin tilleggsverdi for maritime studenter å få opplæring på et stort seilskip.
– Statsraad Lehmkuhl er bygget som et skoleskip og mannskapet vårt er vant til å lære bort kunnskap om seiling. På andre båter får kanskje ikke studentene like stor mulighet til å spørre om alt de lurer på. Vi er tett på hverandre og legger opp til mye aktivitet for studentene våre, sier han.

– Det er fasinerende hvordan ungdommene endrer seg allerede fra første dag om bord. Her blir de gitt tillit, samtidig som de stilles forventninger til og må delta i arbeidet om bord. Det tror jeg en vokser på. Etter kort tid blir de mer selvsikre og våger å vise mer hvem de er og hva de kan klare. Selv et femdagerstokt som dette vil gi studentene verdifull læring som de tar med seg resten av livet, sier han.

Direktør Haakon Vatle, Nina Brander og Christiane Ala-Nissilä fra Turku-skolen og Marcus Seidl, kaptein.

Statsraad Lehmkuhl har lenge hatt et samarbeid med den norske Sjøkrigsskolen, som bruker skipet som en del av utdanningen av fremtidige ledere i Forsvaret. I oktober kommer også den nederlandske Marinen om bord for å lære sine kadetter om seiling og lederskap.

– Dette viser at Statsraad Lehmkuhl er mer relevant som opplæringsarena enn noensinne, sier Haakon Vatle.
– Vi er svært takknemlige for å ha den finske skolen om bord. Vi håper dette kan inspirere flere norske utdanningsinstitusjoner til å benytte Statsraad Lehkuhl som et redskap i opplæringen av maritime studenter, sier han.

“Dette er en veldig god måte å lære både grunnleggende sjømannskap og navigering på.” Stefan Cramer, finsk kapteinsstudent
Tilbake til toppen