Meny

Arendal – Der eventyret begynner

Fredag 20. august 2021 ligger Statsraad Lehmkuhl i Arendal, klar for jordomseiling. Klokken 14 kastes det loss, neste havn er La Coruña i Spania, der skipet ankommer 28. august. Alt som behøves av utstyr er lastet om bord, og mannskap og medseilere er på plass.

Forskerne og medseilerne som skal være med på den første etappen kom om bord torsdag, og er blitt drillet i sikkerhetsprosedyrer og rutinene om bord.

Klokken 14 kastes det loss, neste havn er La Coruña i Spania, der skipet ankommer 28. august.

Arendal

Sørlandet er Norges riviera. Med våren våkner småbyene langs kysten til liv, og fylles med sol og turister. Arendal er sommer-Sørlandets uoffisielle hovedstad.

God havn

Byen er en lun havn godt beskyttet av Hisøya og Tromøya. Hjertet i byen er Pollen. Bukten er full av båter hele sommeren, omkring Pollen ligger det spisesteder og små butikker.

Akkurat her har ikke bybildet endret seg mye de siste 30 årene. Innerst har den lokale reke- og krabbefiskeren fortsatt sin faste plass.

Knytter fiskegarn

Utenfor en fiskebutikk sitter Roald Opland på 85 mellom bunter med fiskegarn, som han har gjort i 33 år. Garnene knyter Opland der han sitter midt i butikken sin.

– Kona solgte fiskekaker inne i butikken, og jeg solgte garn her på utsiden. I år passerer jeg 40 mil med garn, forteller Opland. Han er opprinnelig fra Lofoten, og havnet i Arendal etter mange år til sjøs.

Tidlig på 1500-tallet

Vest for byen renner Nidelva ut, og det er elven sammen med den gode havnen som la grunnlaget da byen ble til tidlig på 1500-tallet. Som da er fortsatt handel en viktig næring.

Normal makstemperatur i august: 17 ℃
Normal nedbør i august: 100 mm

Tilbake til toppen