Meny

Ofte stilte spørsmål

  • EN
  • Ofte stilte spørsmål

    Ofte stilte spørsmål

    Her har vi samlet noen av de mest vanlige spørsmålene om seiltoktene våre. Send oss gjerne en e-post om du ikke finner svarene du leter etter: lehmkuhl@lehmkuhl.no, eller ring oss på 55 30 17 00.

    Kan JEG være med å seile?
    Ja, alle kan delta på seiltokt med Statsraad Lehmkuhl. Dersom du reiser alene alene uten foresatte, må du være fylt 15 år. Har du med foresatte på turen, er aldersgrensen 12 år.
    NB: For deltakelse i regattaen «The Tall Ships Races» må en være fylt 15 år.
    Vi har ingen øvre aldersgrense, så lenge du er ved god helse. Det viktigste er at du må være i stand til selv å ta deg til redningsskliene ute på dekk, dersom en nødssituasjon skulle oppstå.
    Ta gjerne kontakt for detaljer: lehmkuhl@lehmkuhl.no.

    Trenger jeg noen forkunnskaper for å være med på seiltokt?
    Nei, det kreves ingen forkunnskaper for å være medseiler, alle er velkommen om bord. Du vil få all nødvendig opplæring av vårt vennlige, erfarne mannskap. Omfanget av opplæringen varierer, avhengig av toktets varighet og de rådende værforhold. Som medseiler er du en aktiv del av besetningen. Du vil ta del i de daglige rutinene om bord på skipet, i samarbeid med, og under kyndig veiledning av, den faste profesjonelle besetningen. Se også avsnitt om vaktsystemet og sjøvakter under.

    Er det internett/wifi om bord?
    4G-dekningen vil forsvinne når skipet nærmer seg åpent hav, og det er ikke wifi tilgjengelig for våre medseilere. Vi ønsker å formidle tradisjonelt sjømannskap, deriblant opplevelsen av å være avkoplet fra omverdenen. Et seiltokt er dermed en flott mulighet for å «logge av», og ta en pause fra en hektisk digital hverdag. På et seilskip er alle medseilerne like viktige. Og uten smarttelefonen som en konstant distraksjon, oppstår det fine relasjoner mellom menneskene om bord. Samholdet, de felles opplevelsene og mestringsfølelsen som oppstår under aktivitetene er helt spesiell. Og i havnene kan en logge seg på igjen, dersom en ønsker det!

    Det er generelt begrenset med muligheter for kommunikasjon når vi er til sjøs. Det som er tilgjengelig, benyttes av mannskapet for kontakt med relevante instanser på land. Ved en eventuell nødsituasjon kan skipsledelsen opprette kontakt via satellitt.

    Hva er inkludert i prisen?
    Først og fremst får du en helt uforglemmelig opplevelse om bord på et av verdens største og best vedlikeholdte seilskip i operativ drift. Tre måltider for dagen er inkludert i prisen, i tillegg til nattmat ved behov. Maten om bord er veldig god, det får vi mange, mange tilbakemeldinger på hvert eneste år, noe vi selvsagt er veldig glade for å høre! Kokkene våre er veldig flinke, så du trenger i hvert fall ikke bekymre deg for maten! Meld fra om eventuelle allergier ved påmelding. Kaffe og vann er tilgjengelig hele dagen. I tillegg kan du kjøpe brus og godteri i «Slappen», det vil si skipskiosken.

    Kan jeg booke lugar?
    Nei, vi har ngen lugarer for medseilerne, kun hengekøyer. Dere sover side om side i hengekøyer som ekte sjøfolk på banjerne, som er lokalene under dekk. Husk å ta med sovepose, pute og håndklær. Den første dagen om bord får alle tildelt en hengekøye med tilhørende skap og skipskiste, hvor man kan oppbevare sine personlige eiendeler.

    Hva med toalett og dusj?
    Det er moderne sanitære fasiliteter på skipet, med felles toaletter og dusj. Det er flere separate dusjer, både på dame- og herretoalettene.

    Jeg er MEDSEILER om bord; hva er forskjellen på en medseiler og en passasjer?
    En passasjer har ikke forventninger om å delta i skipets drift og er mer en passiv nyter av turen (og passer mest på et ordinært cruisetokt). En medseiler blir med som en del av mannskapet og går sjøvakter

    Er et seiltokt som et cruise?
    Nei, dette er ikke som et cruise, dette er en aktiv og annerledes form for ferie. Alle medseilerne blir en del av mannskapet. En får grunnleggende innføring i seiling og sjømannskap og tar aktivt del i den daglige driften og seilingen.
    Dersom du er interessert i et kortere fjordcruise, kan vi varmt anbefale en av våre populære skjærgårdsturer i mai og juni. Disse varer i 4 – 5 timer. Inkludert i billetten er en velsmakende reke- og sildebuffet, samt topp live musikalsk underholdning på stordekk. Drikke kjøpes i skipets bar.

    Hva er «sjøvakter»?
    Like etter ombordstigning deles alle medseilerne opp i tre vaktlag. Sammen med vaktlaget ditt går du firetimers sjøvakter, to ganger i døgnet. Det vil si at deltar totalt åtte timer per dag, fordelt på to vakter. Resten av tiden disponerer du selv.
    Når du har sjøvakter kan du bli tildelt følgende oppgavene; stå til rors, bøyevakt, utkikk, brannvakt eller byssevakt. Dersom noen på vaktlaget av vaktlaget ikke er satt opp på fysiske vakter, deltar de i andre oppgaver om bord, eller får ulik opplæring av vaktlederen.

    Tidene for sjøvaktene fordeles slik:
    Rød vakt kl 12-16 / kl 24-04
    Hvit vakt kl 04-08 / kl 16-20
    Blå vakt kl 8-12 / kl 20-24

    Ved hvert vaktskifte mønstrer (møter) både påtroppende og avtroppende vakt. Dette er nødvendig for å forsikre oss om at alle medseilerne er til stede og har det bra.

    Spesifiser gjerne hvilken vakt du ønsker, når du bestiller billetten. Vi forsøker å etterkomme alles ønsker, men vi kan dessverre ikke garantere at absolutt alle vil få ønsket sitt oppfylt. Det er verdt å merke seg at hver vakt har sine særegenheter, fordeler og ulemper.

    «Tider for sjøvaktene: Rød vakt kl 12-16 / kl 24-04 Hvit vakt kl 04-08 / kl 16-20 Blå vakt kl 8-12 / kl 20-24»

    Er jeg nødt til å gå opp i riggen for å delta på seiltokt?
    Nei, entring i riggen er helt frivillig. På et seilskip er alle i toktmannskapet uansett like viktige. Dersom du er usikker om du vil forsøke eller ikke, anbefaler vi at du gjør et forsøk. Husk at det er lov til å ombestemme seg underveis! For mange blir entringen et høydepunkt på turen. Det er en fantastisk opplevelse å være der oppe og jobbe med seilene! Mestringsfølelsen etterpå tar en med seg hele livet.

    På din første tur opp får du følge av mannskapet, som passer på at alt går rett for seg. På de fleste seiltokt blir det flere anledninger for å entre i riggen. På de korte toktene, 2-3 dager, vil det, av praktiske årsaker, bli færre anledninger til å gå opp.

    Hvilke krav har dere til de som opp i riggen? 
    Av sikkerhetshensyn har vi følgende fysiske krav til toktmannskap som vil entre:

    1. En må klare én – 1 – «pull-up», etterfulgt av 10 sekunder der en henger fritt etter armene.
    2. Klarer en å henge fritt etter armene i 10 sekunder (uten pull-up), kan en entre undervant. Det vil si at en kan entre opp til den første salingen/platformen, men ikke gå over den.

    Om en ikke innfrir de fysiske kravene, kan en kun entre ut på baugsprydet.

     

    Er jeg sikret når jeg går opp i riggen? 

    Alle som går opp i riggen må være sikret med en sikkerhetsline.

    Viktige sikkerhetsregler for entring:
    – Du får kun entre når du blir bedt om å gjøre det, eller etter innhentet tillatelse fra vakthavende offiser.
    – Det er strengt forbudt å entre, dersom du bruker medisin med «varseltrekant» eller andre medikamenter som advarer mot bilkjøring, bruk av maskiner, o.l. De fleste reisemedisiner kommer inn under denne kategorien.
    – Fjern alltid løse gjenstander du måtte ha i lommene før du klatrer i riggen.

    Kan det gå tomt for vann?
    Vi har ca 120 tonn med vann i våre ferskvannstanker som normalt blir fylt opp før avreise. Dersom vi skulle bruke opp dette, har vi et osmoseanlegg om bord som kan rense saltvann til drikkevann. Det skal altså holde i massevis til både dusj og tannpuss.

    Tilbake til toppen