Meny

Seiltokt

 • EN
 • Seiltokt

  Seiltokt

  Et seiltokt med Statsraad Lehmkuhl er langt mer enn en ordinær ferie! Som medseiler blir du en aktiv del av besetningen om bord. Her går samhold, sjømannskap og naturopplevelser hånd i hånd. Vær med og sette seil, stå utkikk, styr skuta, lær navigasjon og klatre i riggen - om du tør! Vi kan ikke love deg en avslappende luksusferie, men vi garanterer at denne turen, den glemmer du aldri!

  Unike opplevelser og mobilfri sone
  Hva kan en forvente av opplevelser om bord? Kort fortalt er et seiltokt både hard jobbing og avslapning. Det er vennskap og samhold, det er kuling og det er solskinn. Du står til rors og styrer skipet, du går vakter og holder utkikk. For mange er høydepunktet å klatre i riggen, mens andre trives best med begge beina godt plantet på dekk. Begge deler er selvsagt helt OK! Som medseiler på Statsraad Lehmkuhl blir du uansett en viktig del av besetningen, og sammen med vårt erfarne og vennlige mannskap utfører du alle nødvendige oppgaver som trengs for å seile. Uten din innsats er det faktisk ikke mulig å seile et så stort skip som Statsraad Lehmkuhl!

  Aldersgrenser
  Aldersgrense for å seile på tokt er 12 år med foresatte. Dersom du har fylt 15 år, kan du reise alene.
  OBS! Ved deltagelse på Tall Ships Races er aldersgrensen fylte 15 år!

  Mange tror at en trenger erfaring med seiling for å dra på tokt med Statsraad Lehmkuhl, men det stemmer heldigvis ikke! Vi har gitt seilopplæring i over 100 år, og alle kan bli med på seiltokt, uansett fysisk form og alder. Det eneste kriteriet er at du må være fysisk være i stand til selv å ta deg til evakueringsskliene på dekk, skulle en nødsituasjon oppstå.

  Klikk her for å lese om våre seiltokt i 2020!

  Stipend
  Ungdom mellom 15 og 25 år søke om toktstipend. Stipendet kan dekke inn til 40% av billettprisen.
  Les mer om stipendordningen her!

  Sover i hengekøyer
  Sove gjør du trygt og godt i hengekøyen din, side om side med dine medseilere. Noen er litt skeptisk til å bytte ut sengen med en hengekøye, men du vil fort oppdage at dette er en flott måte å sove på, særlig når det er mye sjø. Da fungerer hengekøyen som en gyro og tar av for mye av gyngingen. Sovepose og eventuelt pute tar du med selv, madrasser finnes i hengekøyene.


  Vaktlagene sover side om side, slik sjøfolk har gjort århundrer.

  Oppmøtetid, avreise og ankomst
  Møt opp og gå om bord mellom 4 og 2 timer før avreisetidspunkt, og absolutt senest én time før avgang.
  For planlegging av videre reiser er det viktig å merke seg at du reiser med et seilskip, der farten først og fremst bestemmes av sjø og vind. Vi kan hjelpe til med maskinen for å komme frem i tide, men ankomsttider til hver havn er likevel omtrentlige. Du bør derfor planlegge videre reiser med god tidsmargin – minimum et par timer.

  Sjøvakter
  Som medseiler blir du en viktig del av besetningen for å drifte og seile skipet. Sjøvakt-ordningen har lange tradisjoner og er en naturlig del av livet om bord. Like etter ombordstigning deles alle medseilerne inn tre ulike vaktlag; rødt lag, hvitt lag og blått lag. Dette blir din faste «gjeng» på turen. Sammen med vaktlaget ditt går du faste firetimers sjøvakter 2 ganger i døgnet. Alle oppgaver utføres under veiledning av vårt vennlige og erfarne mannskap.

  Tidene for sjøvaktene fordeles slik:
  Rød vakt kl 12-16 / kl 24-04
  Hvit vakt kl 04-08 / kl 16-20
  Blå vakt kl 8-12 / kl 20-24

  Ved hvert vaktskifte mønstrer (møter) både påtroppende og avtroppende vakt. Dette er nødvendig for å forsikre oss om at alle medseilerne er til stede og har det bra.

  Det er både sosialt og hyggelig å gå vakter sammen, og samholdet i gruppen blir ofte sterkt. Men det blir selvsagt også masse tid tid til å prate med de andre om bord, spise god mat og nyte alle opplevelsene som skipet og havet byr på.

  Måltider om bord
  Du kan glede deg til meget velsmakende og næringsrik forpleining av våre flinke kokker. Inkludert i prisen er frokost, lunsj og middag, samt brødmat til vaktlagene på nattestid. Husk å opplyse om allergier eller spesielle krav for kostholdet ditt når du kjøper billett.

  Det første måltidet som blir servert om bord er middag på avreisedagen, dersom avreisen skjer etter kl. 12. Når skipet er til sjøs gjelder følgende tidspunkter for måltidene:

  – Frokost kl. 07:20-08:30
  – Lunsj kl. 11:20-12:30
  – Middag kl. 17:30-18:30

  Sikkerhet
  På et stort skip er sikkerheten i høysetet til en hver tid. Å kjenne til og respektere, skipets sikkerhetsregler medfører ingen begrensning for dine opplevelser og din utfoldelse om bord. Det gir tvert imot den tryggheten som skal til for å delta i de mange ulike aktivitetene på Norges største seilskute.

  Internettdekning
  Når en nærmer seg åpen sjø, forsvinner internettdekningen. En kan da fullt ut konsentrere seg om å nyte have, skipet – og hverandre! Kapteinen og befalet har daglig kontakt med administrasjonen på land, og det er satelittelefon om bord, til bruk i nødsituasjoner. Men for medseilerne er et seiltokt en mobilfri sone – og en sjelden mulighet for å «logge av» for en kort periode. Nyt det!

  «Allerede like etter ombordstigning deles alle medseilerne inn tre ulike vaktlag; rødt lag, hvitt lag og blått lag. Dette blir din faste «gjeng» på turen!»


  Klatring i riggen
  Alle som blir medisinsk og fysisk klarert, vil få muligheten til å klatre opp i riggen, dersom en ønsker det. Før en klatrer opp første gang, vil du gjennomgå en enkel sikkerhetssjekk med skipets erfarne vaktleder. Sjekken skjer ved at en henger etter begge armene, altså bærer sin egen kroppsvekt, i noen sekunder. Vaktlederen vil gi deg videre instrukser om hvordan du forholder deg til sikkerhetsbestemmelsene. Vaktleder tar deg med på din første tur i riggen. På de fleste toktene våre blir det flere anledninger til å entre riggen.

  Dette er noen av de viktigste sikkerhetsreglene når det gjelder klatring i riggen:
  – Du får kun entre riggen når du blir bedt om å gjøre det, eller etter innhentet tillatelse fra vakthavende offiser.
  – Det er strengt forbudt å klatre i riggen dersom du bruker medisin med «varseltrekant».
  – Fjern alltid løse gjenstander du måtte ha i lommene før du klatrer i riggen.

  Å klatre i riggen er en gøy utfordring, og er for mange et høydepunkt på turen. De som derimot IKKE er interessert i riggklatring utgjør likevel en like viktig del av besetningen som de andre, det er nemlig nok av andre oppgaver og opplevelser om bord på et stort seilskip.

  Pakkeliste til seiltokt
  Det er begrenset plass om bord for personlig utstyr. Under toktet for du tildelt et skap med nøkkel og en skipskiste hvor du oppbevarer eiendelene dine. Ta derfor bare med det som er nødvendig. Det er svært dårlig plass til kofferter, og vi ber deg pakke bagasjen i en bag, sjømannssekk eller lignende, som tar liten plass.

  Følgende er obligatorisk å ta med ved reiser til utlandet:
  – Gyldig pass minimum 3 måneder etter ankomst.

  Husk også
  Sovepose og eventuelt pute hvis du trenger det
  Varmt tøy for kalde vaktnetter på dekk, husk at det ofte blåser en del på sjøen og det kan fort bli litt kaldere enn forventet.
  Komfortable klær til å «jobbe» i som tåler litt
  Solid regntøy, både jakke og bukse
  Gode sko: joggesko og vanntette sko eller gummistøvler
  Hansker kan være greit når du står til rors
  Håndklær og toalettsaker
  Eventuelt badetøy
  Fritidstøy, når du kommer i land
  Kamera
  Personlige medisiner osv.

  Rusmidler av enhver art er forbudt å ta med om bord. Reseptbelagte medisiner kan medbringes, men av sikkerhetshensyn må det opplyses om på forhånd. Opplysninger om medisiner og andre forhold knyttet til helse som kan ha innvirkning på din deltakelse legges inn i et personlig skjema ved påmelding, eller i god tid før turen starter. Ta kontakt med oss, dersom du har spørsmål knyttet til dette. Alle opplysninger behandles konfidensielt.

  Ta med sjøsyketabletter etter behov, men vær oppmerksom på at de som bruker plaster mot sjøsyke, eller andre typer sjøsykemedisin som er merket med varseltrekant, ikke får tillatelse til å entre riggen.

  Ikke nøl med å kontakte oss, dersom du har spørsmål.
  Telefon: 55 30 17 00 (mellom kl 08:30 og 16:00)
  E-post: lehmkuhl@lehmkuhl.no

  KLIKK HER FOR LESE OM ALLE VÅRE TOKT I 2020!

  Tilbake til toppen