Meny

Seiltokt

  • EN
  • Seiltokt

    Samhold, seiling og vennskap til sjøs

    Et seiltokt med Norges største og vakreste seilskip er langt mer enn en ordinær ferie! Som toktmannskap blir du en aktiv del av besetningen om bord. Her går samhold, sjømannskap og naturopplevelser hånd i hånd. Vær med å stå til rors, sett seil, lær navigasjon, stå utkikk og klatre i riggen - om du tør! Vi kan ikke love deg en avslappende luksusferie, men vi garanterer at denne turen, den glemmer du aldri!

    Unike opplevelser og mobilfri sone
    Kort fortalt er et seiltokt først og fremst skikkelig gøy – og en spennende utfordring for mange! Det er både hard jobbing og avslapning. Det er samhold og vennskap, det er kuling og det er solskinn. Det er mektige naturopplevelser og små, fine øyeblikk med gode skipskamerater. Om bord på Statsraad Lehmkuhl lever vi tett sammen i en egen herlig, mobilfri «boble» ute på havet! Et seiltokt er en nydelig ting å oppleve sammen med noen du er glad i! Eller du mønstrer på alene – om bord på Lehmkuhl får alle nye venner!

    INGEN FORKUNNSKAPER NØDVENDIG
    Mange tror at en trenger erfaring med seiling for å dra på tokt med Statsraad Lehmkuhl, men det stemmer heldigvis ikke! Vi er et opplæringsskip og har gitt seilopplæring i over 100 år.

    I starten kan det være mye nytt å sette seg inn i – men fortvil ikke! Skipets vennlige og profesjonelle mannskap gir deg all nødvendig opplæring, og du vil mestre oppgavene etter kort tid! Du kan spørre alle i mannskapet om ting du lurer på.
    Skipets mannskap, her representert ved matros Haavard Botnen, gir deg trygg og god opplæring, slik at du kan delta i de mange aktivitetene om bord. Foto: Malin Kvamme. 

    HØSTTOKT I 2024
    2024 blir en litt annerledes sesong, siden Statsraad Lehmkuhl skal ligge på verft for massive oppgraderinger hele sommeren. Vi tilbyr derfor kun tokt om høsten i 2024.

    Se alle 2024-toktene her!

    Høsttoktene i 2024 passer perfekt for den friske, raske og eventyrlystne som er ved god helse! Foto: Torjus Hoven

    I HENGEKØYE PÅ BANJER
    Det er ingen lugarer tilgjengelig for toktmannskapet på Statsraad Lehmkuhl. Her sover en isteden side om side i hengekøyer på banjer, slik sjøfolk har gjort i århundrer. Banjerne er sove- og oppholdsrommene under dekk. Det er to banjere: Forre og aktre, begge med klimaanlegg og oppvarming.

    Noen er litt skeptisk til å bytte ut sengen med en hengekøye, men mange oppdager raskt at det kan være en utmerket måte å sove på, særlig ved høy sjø. Da fungerer hengekøyen som en gyro og tar av for mye av gyngingen.

    Køyene henger tett, særlig når skipet er fullt, så det er viktig å ta hensyn til hverandre. Foto: André Marton Pedersen

    Liggeunderlag finnes i køyene, sovepose og eventuelt pute tar du med selv. Vi anbefaler øreplugger og gjerne også sovemaske. En må regne med litt lyder, særlig når det er fullt på banjer.

    Skipets profesjonelle mannskap har lugarer andre steder på skipet.
    Vaktlagene sover side om side, slik sjøfolk har gjort i århundrer.

    «DIGITAL DETOX»
    Når skipet nærmer seg åpen sjø, forsvinner internett- og telefondekningen. Toktmannskapet har ikke tilgang til skipets wifi. Du kan med andre ord legge fra deg mobilen og bare være til stede i øyeblikket!

    Skipets mannskap har daglig kontakt med land og kan formidle viktige beskjeder.
    Det er en fantastisk følelse å kunne logge av noen dager – med god samvittighet! Foto: Hanna Thevik

    SJØVAKTER
    Sjøvakt-ordningen har lange tradisjoner til sjøs og utgjør bærebjelken i driften av Statsraad Lehmkuhl. Like etter ombordstigning deles alle inn tre ulike vaktlag; rødt, hvitt og blått. Dette blir din faste «gjeng» på turen. Sammen går dere firetimers sjøvakter 2 ganger i døgnet. De tre vaktlagene ledes av skipets eget mannskap, som alltid er til stede på dekk og sørger for at sikkerheten ivaretas. Når en er på vakt får en opplæring og deltar i seilmanøvre. Andre oppgaver er å stå til rors, holde utkikk og gå brannvakt.

    Slik fordeles sjøvaktene:
    Rød vakt: kl. 12-16 / kl 24-04
    Hvit vakt: kl. 04-08 / kl 16-20
    Blå vakt: kl. 8-12 / kl 20-24


    Om bord på et seilskip må alle bokstavelig talt dra i samme retning! Foto: Malin Kvamme

    De ulike vaktlagene har sine faste oppgaver. Et av de faste punktene på morgenvakten kl. 04-08 er for eksempel å spyle dekket.

    Om lag en halv time før hvert vaktskifte blir påtroppende lag purret (vekket) av skipets mannskap. I god «sjømannsånd» er alle på plass på dekk i god tid før vaktskiftet!
    Det er både sosialt og hyggelig å gå vakter sammen. Ute på havet passer vi godt på hverandre. Foto: Malin Kvamme

    MAT
    Alle måltider er inkludert i billetten: frokost, lunsj og middag.

    Maten serveres som buffet på forre banjer. Blått vaktlag sover på forre banjer. De tar derfor ned sine hengekøyer før de går på vakt.
    Måltidene nytes i fellesskap på banjer. Foto: André Marton Pedersen. 

    Tidspunkt for måltider:

    • 07:20 – 08:30 Frokost
    • 11:20 – 12:30 Lunsj
    • 17:30 – 18:30 Middag

    Det er i tillegg to faste pauser hver dag: ti-kaffe og tre-kaffe. I tillegg til kaffe og te, serveres det ofte en liten snacks eller matbit ved siden av. Enkel nattmat blir satt frem til nattens vaktlag.
    Også skipets mannskap setter pris på ti- og trekaffen, der alle kan møtes for hyggelig prat. Foto: Malin Kvamme.

    ALDERSGRENSE
    På ordinære seiltokt må en være fylt 15 år, dersom en reiser alene. Reiser en sammen med en foresatt er aldersgrensen 12 år.

    Merk at skipets mannskap dessverre ikke har anledning til å følge opp personer som trenger særlig tilsyn.

    Er en over 70 år må en levere en signert legeerklæring som bekrefter at en er ved god helse og i stand til å gjennomføre toktet. Legeærklæringen sendes på e-post på forespørsel.
    Tre generasjoner på Pinsetokt, våren 2023. Foto: Ronald Toppe.

    FØRSTE MØTE MED SKIPET
    For å komme godt i gang med første mønstring og opplæring, er det flott om alle møter opp i god tid.

    Ombordstigning i Bergen. Skipets mannskap foretar innsjekken og samler inn passene. Passene deles ut før ankomst i neste havn. Foto: Malin Kvamme 

    Ved innsjekk får du tildelt et køyenummer, som samsvarer med nummeret på skapet ditt. Du får også tildelt en mønstringsposisjon etter vaktlag og køyenummer.

    Første felles aktivitet er mønstring (oppstilling) på stordekk. Her gjennomgår mannskapet viktig sikkerhetsinformasjon og demonstrerer redningsutstyret.

    Hver gang ditt mønstringsnummer eller navn ropes opp, svarer du med et høyt og tydelig «HOY!».  Det er litt uvant i starten, men du blir fort vant til det!

    SIKKERHET
    Sikkerheten er det viktigste om bord til en hver tid. Følg derfor godt med når mannskapet forteller om utstyr og regler om bord. Å kjenne til sikkerhetsreglene legger ingen begrensninger på alle de fine opplevelsene. Tvert imot gir det tryggheten som skal til for å delta fullt ut i de mange aktivitetene på Norges største seilskute.

    ENTRING I RIGGEN
    Alle som går opp i riggen blir sikret med en sikkerhetsline.

    Å entre er en frivillig aktivitet. Dersom du er litt usikker om du vil forsøke å «gå til værs» eller ikke, anbefaler vi at du gjør et forsøk! Utsikten er formidabel, og mestringsfølelsen etterpå tar en med seg hele livet! Husk at det er lov til å ombestemme seg underveis!

    I forkant får du en grundig sikkerhetsgjennomgang av vaktleder, og på den første turen opp får du følge av mannskapet, som passer på at alt går rett for seg. Etter hvert som du føler deg trygg kan du entre alene, men aldri uten at det på forhånd er avklart med vaktleder.

    På de fleste seiltokt blir det flere anledninger for å entre i riggen. På de korte toktene, 2-3 dager, vil det bli færre anledninger til å gå opp.

    For mange blir entring i riggen et høydepunkt, men det er helt frivillig om en vil «gå til værs» eller ikke. For å jobbe med seilene trengs det uansett folk både i riggen og nede på dekk. På en seilskute er alle like viktige! Foto: Malin Kvamme.

    Fysiske krav entring
    Av sikkerhetshensyn er det følgende fysiske krav til riggentring:
    1. En må klare én – 1 – «pull-up», etterfulgt av 10 sekunder der en henger fritt etter armene.
    2. Klarer en å henge fritt etter armene i 10 sekunder (uten pull-up), kan en entre undervant. Det vil si at en kan entre opp til den første salingen/platformen, men ikke gå over den.

    Om en ikke innfrir de fysiske kravene, kan en kun entre ut på baugsprydet.

    PAKKELISTE OG SKAPPLASS
    Hva en skal pakke med seg varierer naturligvis fra årstid til årstid. Generelt kan en si at det ofte er litt kaldere på sjøen enn på land.

    * Sovepose. Banjerne er oppvarmet, men om høsten kan det lønne seg å ikke velge den tynneste posen.
    * Ta gjerne også med pute, ørepropper og sovemaske
    * Vind- og vanntette klær for kalde vakter på dekk
    * Ullundertøy/superundertøy
    * Funksjonelle klær som tåler riggklatring, tauhaling og tjære
    * Solid regntøy, både jakke og bukse
    * Vannavstøtende støvler/sko og joggesko/tursko
    * Hansker til kalde rorvakter
    * Håndklær, toalettsaker og solkrem
    * Liten lommelykt
    * Annet hverdagstøy som passer til forholdene.
    * Slippers el.l. til dusjen
    * Drikkeflaske til vann

    I god «bærekraftsånd» anbefaler vi alle å bruke det de har, fremfor å kjøpe mye nytt!

    Det er begrenset plass til personlige eiendeler om bord. Pakk derfor i en myk og sammenleggbar bag eller sjømannssekk som lett kan stues bort. På banjer disponerer du et låsbart skap, (35 x 70 x 80 cm), i tillegg til en skuff i en skipskiste. Skuffene er i to ulike størrelser: 66 x 34 x 56 cm og 32 x 53 x 43 cm.

    TOKTBREV
    I god tid før reisen sender vi ut toktbrev med informasjon om pakkeliste, kaiplassering, m.m.

    AVGANG-OG ANKOMSTTIDER
    Vanligvis holder vi tidene, men tidspunkt for avgang og ankomst fraviker av og til fra tidene på billetten din. Vi reiser med et seilskip og må forholde oss til vind og vær. Dersom vinden ikke er på vår side, kan vi ta i bruk motoren for å nå fram til ankomsthavnen i tide. Vi anbefaler likevel at en beregner minst tre timers margin for videre reiser.

    VELKOMMEN OM BORD TIL EN OPPLEVELSE SOM GIR MINNER FOR LIVET!

    Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne!
    Telefon: 55 30 17 00 (kl. 10:00 – 14:00)
    E-post: lehmkuhl@lehmkuhl.no
    Kontoret på Bradbenken er åpent fra 09:00 til 16:00.

    Her finner du reisevilkårene våre.
    Foto under: André Marton Pedersen

    Tilbake til toppen