Meny

Seiltokt

  • EN
  • Seiltokt

    Samhold, seiling og vennskap til sjøs

    Et seiltokt med Statsraad Lehmkuhl er langt mer enn en ordinær ferie! Som toktmannskap blir du en aktiv del av besetningen om bord. Her går samhold, sjømannskap og naturopplevelser hånd i hånd. Vær med å stå til rors, sette seil, lære navigasjon, stå utkikk og klatre i riggen - om du tør! Vi kan ikke love deg en avslappende luksusferie, men vi garanterer at denne turen, den glemmer du aldri!

    Unike opplevelser og mobilfri sone
    Hva kan en forvente av opplevelser om bord? Kort fortalt er et seiltokt både hard jobbing og avslapning. Det er vennskap og samhold, det er kuling og det er solskinn. Du står til rors og styrer skipet, du går vakter og holder utkikk. For mange er høydepunktet å klatre i riggen, mens andre trives best med begge beina godt plantet på dekk. Begge deler er selvsagt helt OK! Som medseiler på Statsraad Lehmkuhl blir du uansett en viktig del av besetningen, og sammen med vårt erfarne og vennlige mannskap utfører du alle nødvendige oppgaver som trengs for å seile. Uten din innsats er det faktisk ikke mulig å seile et skip av Statsraad Lehmkuhls størrelse!

    Toktbrev: I god tid før en seilas med Statsraad Lehmkuhl vil du få tilsendt toktbrev med fyldig informasjon om reisen.

    Ingen forkunnskaper nødvendig
    Mange tror at en trenger erfaring med seiling for å dra på tokt med Statsraad Lehmkuhl, men det stemmer heldigvis ikke! Vi har gitt seilopplæring i over 100 år, og alle kan bli med på seiltokt, uansett fysisk form og alder. Det eneste kriteriet er at du må være fysisk være i stand til selv å ta deg til evakueringsskliene på dekk, skulle en nødsituasjon oppstå.

    Aldersgrenser
    Generelt er nedre aldersgrense på våre seiltokt 15 år hvis en reiser alene og 12 år i følge med foresatte. For å delta på¨regatta-etappene i Tall Ships Races må en være fylt 15 år.

    For jordomseilingen One Ocean Expedition gjelder følgende aldersgrenser:
    – 15 år i følge med foresatte, 18 år hvis du reiser alene
    – Seilasen rundt Kapp Horn: 18 år (ingen unntak)

    Overnatting i hengekøye
    Sove gjør du trygt og godt i hengekøyen din, side om side med dine medseilere. Noen er litt skeptisk til å bytte ut sengen med en hengekøye, men du vil fort oppdage at dette er en flott måte å sove på, særlig når det er mye sjø. Da fungerer hengekøyen som en gyro og tar av for mye av gyngingen. Sovepose og eventuelt pute tar du med selv, madrasser finnes i hengekøyene.


    Vaktlagene sover side om side, slik sjøfolk har gjort århundrer.

    Oppmøtetid, avreise og ankomst
    Møt opp og gå om bord mellom 4 og 2 timer før avreisetidspunkt, og absolutt senest én time før avgang. NB: For seilasene på jordomseilingen One Ocean gjelder andre tider for ombordstigning og registrering.

    Planlegger du å dra videre med andre transportmidler, er det viktig å huske at tider for ankomst og avgang kan fravike fra oppsatt plan. Vi reiser med et seilskip, hvis fart først og fremst avgjøres av sjø- og vindforhold. Vi kan ta i bruk skipets maskinen og batteri for å komme frem til oppsatt ankomsttid, men ta med i beregningen at tidene er omtrentlige. Legg derfor inn god tidsmargin for videre reiser – minimum to timer.

    Sjøvakter
    Som medseiler blir du en viktig del av besetningen for å drifte og seile skipet. Sjøvakt-ordningen har lange tradisjoner og er en naturlig del av livet om bord. Like etter ombordstigning deles alle medseilerne inn tre ulike vaktlag; rødt lag, hvitt lag og blått lag. Dette blir din faste «gjeng» på turen. Sammen med vaktlaget ditt går du faste firetimers sjøvakter 2 ganger i døgnet. Alle oppgaver utføres under veiledning av vårt vennlige og erfarne mannskap.

    Tidene for sjøvaktene fordeles slik:
    Rød vakt kl 12-16 / kl 24-04
    Hvit vakt kl 04-08 / kl 16-20
    Blå vakt kl 8-12 / kl 20-24

    Ved hvert vaktskifte mønstrer (møter) både påtroppende og avtroppende vakt. Dette er nødvendig for å forsikre oss om at alle medseilerne er til stede og har det bra.

    Det er både sosialt og hyggelig å gå vakter sammen, og samholdet i gruppen blir ofte sterkt. Men det blir selvsagt også masse tid tid til å prate med de andre om bord, spise god mat og nyte alle opplevelsene som skipet og havet byr på.

    Måltider om bord
    Du kan glede deg til meget velsmakende og næringsrik forpleining av våre flinke kokker. Inkludert i prisen er frokost, lunsj og middag, samt brødmat til vaktlagene på nattestid. Husk å opplyse om allergier eller spesielle krav for kostholdet ditt når du kjøper billett.

    Det første måltidet som blir servert om bord er middag på avreisedagen, dersom avreisen skjer etter kl. 12. Når skipet er til sjøs gjelder følgende tidspunkter for måltidene:

    – Frokost kl. 07:20-08:30
    – Lunsj kl. 11:20-12:30
    – Middag kl. 17:30-18:30

    Sikkerhet
    På et skip er sikkerheten i høysetet til en hver tid. Å kjenne til og respektere skipets sikkerhetsregler legger ingen begrensninger på alle de fine opplevelsene om bord. Tvert imot vil kjennskap til sikkerhetsreglene gi deg tryggheten som skal til for å delta fullt ut i de mange ulike aktivitetene på Norges største seilskute.

    Internettdekning
    Når en nærmer seg åpen sjø, forsvinner internettdekningen. En kan da fullt ut konsentrere seg om å nyte have, skipet – og hverandre! Kapteinen og befalet har daglig kontakt med administrasjonen på land, via satelittforbindelse. Men for medseilerne er et seiltokt en mobilfri sone – og en sjelden mulighet for å «logge av» med god samvittighet!

    «Allerede like etter ombordstigning deles alle medseilerne inn tre ulike vaktlag; rødt lag, hvitt lag og blått lag. Dette blir din faste «gjeng» på turen!»

    Entring i riggen
    Alle som går opp i riggen må være sikret med en sikkerhetsline.

    Å entre er en frivillig aktivitet. Dersom du er usikker om du vil forsøke å «gå til værs» eller ikke, anbefaler vi at du gjør et forsøk. Husk at det er lov til å ombestemme seg underveis!

    For å jobbe med seilene trengs det folk både oppe i riggen og nede på dekk. På en seilskute er alle i toktmannskapet altså like viktige!

    For mange blir entringen et høydepunkt på turen. Det er en fantastisk opplevelse å være der oppe! Utsikten er formidabel, og mestringsfølelsen etterpå tar en med seg hele livet!

    Fysiske krav til å entre
    Av sikkerhetshensyn har vi følgende fysiske krav til toktmannskap som vil «gå til værs»:
    1. En må klare én – 1 – «pull-up», etterfulgt av 10 sekunder der en henger fritt etter armene.
    2. Klarer en å henge fritt etter armene i 10 sekunder (uten pull-up), kan en entre undervant. Det vil si at en kan entre opp til den første salingen/platformen, men ikke gå over den.

    Om en ikke innfrir de fysiske kravene, kan en kun entre ut på baugsprydet.

    På din første tur opp får du følge av mannskapet, som passer på at alt går rett for seg. På de fleste seiltokt blir det flere anledninger for å entre i riggen. På de korte toktene, 2-3 dager, vil det, av praktiske årsaker, bli færre anledninger til å gå opp.

    Viktige sikkerhetsregler for entring i riggen:
    – Du får kun entre når du blir bedt om å gjøre det, eller etter innhentet tillatelse fra vakthavende offiser.
    – Det er strengt forbudt å entre, dersom du bruker medisin med «varseltrekant» eller andre medikamenter som advarer mot bilkjøring, bruk av maskiner, o.l. De fleste reisemedisiner kommer inn under denne kategorien.
    – Fjern alltid løse gjenstander du måtte ha i lommene før du klatrer i riggen.

    Pakkeliste til seiltokt
    Det er begrenset plass om bord for personlig utstyr. Under toktet for du tildelt et skap med nøkkel og en skipskiste hvor du oppbevarer eiendelene dine. Ta derfor bare med det som er nødvendig. Det er svært dårlig plass til kofferter, og vi ber deg pakke bagasjen i en bag, sjømannssekk eller lignende, som tar liten plass.

    Følgende er obligatorisk å ta med ved reiser til utlandet:
    – Gyldig pass minimum 3 måneder etter ankomst.

    Husk også
    Sovepose og eventuelt pute hvis du trenger det
    Varmt tøy for kalde vaktnetter på dekk, husk at det ofte blåser en del på sjøen og det kan fort bli litt kaldere enn forventet.
    Komfortable klær til å «jobbe» i som tåler litt
    Solid regntøy, både jakke og bukse
    Gode sko: joggesko og vanntette sko eller gummistøvler
    Hansker kan være greit når du står til rors
    Håndklær og toalettsaker
    Eventuelt badetøy
    Fritidstøy, når du kommer i land
    Kamera
    Personlige medisiner osv.

    Rusmidler av enhver art er forbudt å ta med om bord. Reseptbelagte medisiner kan medbringes, men av sikkerhetshensyn må det opplyses om på forhånd. Opplysninger om medisiner og andre forhold knyttet til helse som kan ha innvirkning på din deltakelse legges inn i et personlig skjema ved påmelding, eller i god tid før turen starter. Ta kontakt med oss, dersom du har spørsmål knyttet til dette. Alle opplysninger behandles konfidensielt.

    Ta med sjøsyketabletter etter behov, men vær oppmerksom på at de som bruker plaster mot sjøsyke, eller andre typer sjøsykemedisin som er merket med varseltrekant, ikke får tillatelse til å entre riggen.

    Kontakt:
    Telefon: 55 30 17 00 (kl 08:30 – 16:00)
    E-post: lehmkuhl@lehmkuhl.no

    Her finner du reisevilkårene våre.

    Tilbake til toppen