Meny

Seiltokt

 • EN
 • Seiltokt

  Samhold, seiling og vennskap til sjøs

  Et seiltokt med Statsraad Lehmkuhl er langt mer enn en ordinær ferie! Som medseiler blir du en aktiv del av besetningen om bord. Her går samhold, sjømannskap og naturopplevelser hånd i hånd. Vær med å stå til rors, sette seil, lære navigasjon, stå utkikk og klatre i riggen - om du tør! Vi kan ikke love deg en avslappende luksusferie, men vi garanterer at denne turen, den glemmer du aldri! Nederst på siden finner du reisevilkårene til seiltokt.

  Unike opplevelser og mobilfri sone
  Hva kan en forvente av opplevelser om bord? Kort fortalt er et seiltokt både hard jobbing og avslapning. Det er vennskap og samhold, det er kuling og det er solskinn. Du står til rors og styrer skipet, du går vakter og holder utkikk. For mange er høydepunktet å klatre i riggen, mens andre trives best med begge beina godt plantet på dekk. Begge deler er selvsagt helt OK! Som medseiler på Statsraad Lehmkuhl blir du uansett en viktig del av besetningen, og sammen med vårt erfarne og vennlige mannskap utfører du alle nødvendige oppgaver som trengs for å seile. Uten din innsats er det faktisk ikke mulig å seile et skip av Statsraad Lehmkuhls størrelse!

  Medseilerbrev: I god tid før en seilas med Statsraad Lehmkuhl vil du få tilsendt et medseilerbrev med fyldig informasjon om reisen.

  Ingen forkunnskaper nødvendig
  Mange tror at en trenger erfaring med seiling for å dra på tokt med Statsraad Lehmkuhl, men det stemmer heldigvis ikke! Vi har gitt seilopplæring i over 100 år, og alle kan bli med på seiltokt, uansett fysisk form og alder. Det eneste kriteriet er at du må være fysisk være i stand til selv å ta deg til evakueringsskliene på dekk, skulle en nødsituasjon oppstå.

  Aldersgrenser
  Generelt er nedre aldersgrense på våre seiltokt 15 år hvis en reiser alene og 12 år i følge med foresatte. For å delta på¨regatta-etappene i Tall Ships Races må en være fylt 15 år.

  For jordomseilingen One Ocean Expedition gjelder følgende aldersgrenser:
  – 15 år i følge med foresatte, 18 år hvis du reiser alene
  – Seilasen rundt Kapp Horn: 18 år (ingen unntak)

  Overnatting i hengekøye
  Sove gjør du trygt og godt i hengekøyen din, side om side med dine medseilere. Noen er litt skeptisk til å bytte ut sengen med en hengekøye, men du vil fort oppdage at dette er en flott måte å sove på, særlig når det er mye sjø. Da fungerer hengekøyen som en gyro og tar av for mye av gyngingen. Sovepose og eventuelt pute tar du med selv, madrasser finnes i hengekøyene.


  Vaktlagene sover side om side, slik sjøfolk har gjort århundrer.

  Oppmøtetid, avreise og ankomst
  Møt opp og gå om bord mellom 4 og 2 timer før avreisetidspunkt, og absolutt senest én time før avgang. NB: For seilasene på jordomseilingen One Ocean gjelder andre tider for ombordstigning og registrering.

  Planlegger du å dra videre med andre transportmidler, er det viktig å huske at tider for ankomst og avgang kan fravike fra oppsatt plan. Vi reiser med et seilskip, hvis fart først og fremst avgjøres av sjø- og vindforhold. Vi kan ta i bruk skipets maskinen og batteri for å komme frem til oppsatt ankomsttid, men ta med i beregningen at tidene er omtrentlige. Legg derfor inn god tidsmargin for videre reiser – minimum to timer.

  Sjøvakter
  Som medseiler blir du en viktig del av besetningen for å drifte og seile skipet. Sjøvakt-ordningen har lange tradisjoner og er en naturlig del av livet om bord. Like etter ombordstigning deles alle medseilerne inn tre ulike vaktlag; rødt lag, hvitt lag og blått lag. Dette blir din faste «gjeng» på turen. Sammen med vaktlaget ditt går du faste firetimers sjøvakter 2 ganger i døgnet. Alle oppgaver utføres under veiledning av vårt vennlige og erfarne mannskap.

  Tidene for sjøvaktene fordeles slik:
  Rød vakt kl 12-16 / kl 24-04
  Hvit vakt kl 04-08 / kl 16-20
  Blå vakt kl 8-12 / kl 20-24

  Ved hvert vaktskifte mønstrer (møter) både påtroppende og avtroppende vakt. Dette er nødvendig for å forsikre oss om at alle medseilerne er til stede og har det bra.

  Det er både sosialt og hyggelig å gå vakter sammen, og samholdet i gruppen blir ofte sterkt. Men det blir selvsagt også masse tid tid til å prate med de andre om bord, spise god mat og nyte alle opplevelsene som skipet og havet byr på.

  Måltider om bord
  Du kan glede deg til meget velsmakende og næringsrik forpleining av våre flinke kokker. Inkludert i prisen er frokost, lunsj og middag, samt brødmat til vaktlagene på nattestid. Husk å opplyse om allergier eller spesielle krav for kostholdet ditt når du kjøper billett.

  Det første måltidet som blir servert om bord er middag på avreisedagen, dersom avreisen skjer etter kl. 12. Når skipet er til sjøs gjelder følgende tidspunkter for måltidene:

  – Frokost kl. 07:20-08:30
  – Lunsj kl. 11:20-12:30
  – Middag kl. 17:30-18:30

  Sikkerhet
  På et skip er sikkerheten i høysetet til en hver tid. Å kjenne til og respektere skipets sikkerhetsregler legger ingen begrensninger på alle de fine opplevelsene om bord. Tvert imot vil kjennskap til sikkerhetsreglene gi deg tryggheten som skal til for å delta fullt ut i de mange ulike aktivitetene på Norges største seilskute.

  Internettdekning
  Når en nærmer seg åpen sjø, forsvinner internettdekningen. En kan da fullt ut konsentrere seg om å nyte have, skipet – og hverandre! Kapteinen og befalet har daglig kontakt med administrasjonen på land, via satelittforbindelse. Men for medseilerne er et seiltokt en mobilfri sone – og en sjelden mulighet for å «logge av» med god samvittighet!

  «Allerede like etter ombordstigning deles alle medseilerne inn tre ulike vaktlag; rødt lag, hvitt lag og blått lag. Dette blir din faste «gjeng» på turen!»


  Klatring i riggen
  Alle som blir medisinsk og fysisk klarert, vil få muligheten til å klatre opp i riggen, dersom en ønsker det. Før en klatrer opp første gang, vil du gjennomgå en enkel sikkerhetssjekk med skipets erfarne vaktleder. Sjekken skjer ved at du henger etter begge armene, altså bærer din egen kroppsvekt, i noen sekunder. Vaktleder vil gi deg videre instrukser om sikkerhetsreglene for riggentring. På din første tur i riggen får du følge av mannskapet som passer på at alt går riktig for seg. På de fleste seiltokt blir det flere ulike anledninger for å entre riggen.

  Viktige sikkerhetsregler for klatring i riggen:
  – Du får kun entre riggen når du blir bedt om å gjøre det, eller etter innhentet tillatelse fra vakthavende offiser.
  – Det er strengt forbudt å klatre i riggen dersom du bruker medisin med «varseltrekant».
  – Fjern alltid løse gjenstander du måtte ha i lommene før du klatrer i riggen.

  Å klatre i riggen er en gøy utfordring, og er for mange et høydepunkt på turen. De som derimot ikke er interessert i riggklatring utgjør likevel en like viktig del av besetningen som de andre, det er nemlig nok av andre oppgaver og opplevelser om bord på et stort seilskip.

  Pakkeliste til seiltokt
  Det er begrenset plass om bord for personlig utstyr. Under toktet for du tildelt et skap med nøkkel og en skipskiste hvor du oppbevarer eiendelene dine. Ta derfor bare med det som er nødvendig. Det er svært dårlig plass til kofferter, og vi ber deg pakke bagasjen i en bag, sjømannssekk eller lignende, som tar liten plass.

  Følgende er obligatorisk å ta med ved reiser til utlandet:
  – Gyldig pass minimum 3 måneder etter ankomst.

  Husk også
  Sovepose og eventuelt pute hvis du trenger det
  Varmt tøy for kalde vaktnetter på dekk, husk at det ofte blåser en del på sjøen og det kan fort bli litt kaldere enn forventet.
  Komfortable klær til å «jobbe» i som tåler litt
  Solid regntøy, både jakke og bukse
  Gode sko: joggesko og vanntette sko eller gummistøvler
  Hansker kan være greit når du står til rors
  Håndklær og toalettsaker
  Eventuelt badetøy
  Fritidstøy, når du kommer i land
  Kamera
  Personlige medisiner osv.

  Rusmidler av enhver art er forbudt å ta med om bord. Reseptbelagte medisiner kan medbringes, men av sikkerhetshensyn må det opplyses om på forhånd. Opplysninger om medisiner og andre forhold knyttet til helse som kan ha innvirkning på din deltakelse legges inn i et personlig skjema ved påmelding, eller i god tid før turen starter. Ta kontakt med oss, dersom du har spørsmål knyttet til dette. Alle opplysninger behandles konfidensielt.

  Ta med sjøsyketabletter etter behov, men vær oppmerksom på at de som bruker plaster mot sjøsyke, eller andre typer sjøsykemedisin som er merket med varseltrekant, ikke får tillatelse til å entre riggen.
  <strongKontakt
  Ikke nøl med å kontakte oss, dersom du har spørsmål.
  Telefon: 55 30 17 00 (mellom kl 08:30 og 16:00)
  E-post: lehmkuhl@lehmkuhl.no

  KLIKK HER FOR LESE OM ALLE VÅRE TOKT I 2021!

  Standardbetingelser

  Følgende standardbetingelser («Betingelsene«) gjelder for skjærgårdsturer (dagstur) og seiltokt (over flere dager med overnatting) på skipet Statsraad Lehmkuhl («Fartøyet«) eid og drevet av Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl («Stiftelsen«). Betingelsene gjelder også for medseilere som har startet seiltokt i utlandet, men Betingelsene gjelder da kun i relasjon til oppholdet på Fartøyet.

  1                Generelt

  1.1            Innledning

  Vilkårene i punkt 1 gjelder for både skjærgårdsturer og seiltokt.

  1.2            Betaling

  Billetten for skjærgårdsturer og seiltokt betales i sin helhet ved bestilling. Disse Betingelsene vedtas ved betaling.

  1.3            Avbestilling

  Betalte billetter til skjærgårdsturer refunderes ikke. Det er heller ingen refusjon på utgifter til ekstraprodukter eller tjenester som «ekstra overnatting før eller etter tokt», «spesialdiett», «alternativ mat» eller «håndbok».

  For seiltokt gjelder egne avbestillingsregler, se punkt 2.2 og 2.3.

  1.4            Kansellering ved Force Majeure

  Dersom det før skjærgårdstur eller seiltokt skulle inntreffe en ekstraordinær situasjon som ligger utenfor Stiftelsen sin kontroll, som anses som force majeure etter norsk rett, og som gjør det umulig for Stiftelsen å oppfylle sin forpliktelse etter disse Betingelsene, skal den reisende varsles om dette så snart som mulig. I slike situasjoner har Stiftelsen rett til å suspendere eller kansellere inngåtte avtaler om seiltokt eller skjærgårdsturer. Dersom avtalen suspenderes skal seiltoktet eller skjærgårdsturen gjennomføres så snart som mulig etter den ekstraordinære situasjonen har opphørt. Stiftelsen skal så tidlig og så langt som mulig informere kunden når avtalt seiltokt eller skjærgårdstur vil gjennomføres.

  Dersom skjærgårdsturen eller seiltoktet kanselleres på grunn av et force majeure-tilfelle, har bestiller av billetten rett til refusjon for den skjærgårdstur eller seiltokt som ikke var påbegynt.

  Som force majeure regnes, men er ikke begrenset til, naturkatastrofe, krig, lockout, blokade, utstrakt sykdomsutbrudd og streik. Også skade på Fartøyet eller maskin som følge av slike forhold skal regnes som en force majeure situasjon etter disse Betingelsene.

  Ved påbegynt skjærgårdstur eller seiltokt tilbys ingen refusjon.

  Eventuelle merkostnader den reisende har som følge av kansellering, herunder utgifter knyttet til hjemreise, kan ikke kreves erstattet av Stiftelsen og skal inngå i privat reiseforsikring.

  1.5            Kansellering grunnet ikke-oppfyllelse av minimumsantall personer

  Stiftelsen forbeholder seg retten til å avlyse skjærgårdstur eller seiltokt dersom disse ikke oppnår et minimumsantall deltakere på 40 personer.

  1.5.1         Særskilt for seiltokt

  Dersom vilkåret om minimumsantall deltakere ikke er oppfylt blir kunden kontaktet senest 4 uker før seiltokt, og får i slike tilfeller refundert hele det innbetalte beløpet eller får tilbud om å delta på et annen seiltokt.

  1.5.2         Særskilt for skjærgårdstur

  Dersom vilkåret om minimumsantall passasjerer ikke er oppfylt blir kunden kontaktet senest 7 dager før skjærgårdstur. Passasjerer på skjærgårdsturer vil få tilbud om å delta på en annen skjærgårdstur dersom skjærgårdsturen ikke har påbegynt, eller få refundert hele det innbetalte beløpet.

  1.6            Endringer i avgang eller ankomsttidspunkt

  Stiftelsen forbeholder seg retten til å foreta endringer av avgang og ankomsttidspunkt på kort varsel dersom det er nødvendig. Dersom tokt eller skjærgårdstur har påbegynt, har ikke medseilere krav på å få dekket eventuelle merkostnader ved at ankomsttidspunktet endres. Stiftelsen forplikter seg til å informere om endringene så snart disse er kjent.

  1.7            Personopplysninger

  Stiftelsen innhenter i forbindelse med bestillingen av billetter til skjærgårdstur eller seiltokt personopplysninger fra medseilerne. Disse personopplysningene blir behandlet konfidensielt av Stiftelsen, og slike opplysninger deles kun i den grad det kreves av offentlige myndigheter i samsvar med norsk lov. Personopplysningene slettes etter 12 måneder.

  Stiftelsen forbeholder seg retten til å publisere bilder tatt av medseilere på Fartøyet i forbindelse med markedsføring. Medseilere kan reservere seg mot dette, men i så tilfelle må Stiftelsen ha skriftlig beskjed om dette på forhånd.

  1.8            Klage

  Dersom deltakere ønsker å klage på en skjærgårdstur eller en seiltokt, skal slik klage sendes til Stiftelsen innen 4 uker etter at den aktuelle turen er avsluttet. Klage skal sendes ved e-post eller brev til Stiftelsen, se kontaktopplysninger i punkt 1.9.

  1.9            Kontakt

  Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl
  Adresse: Bradbenken 2, Skur 7
  5003 Bergen
  e-post: lehmkuhl@lehmkuhl.no
  telefon:55301700

  1.10         Tvisteløsning

  Disse Betingelsene er undergitt og skal tolkes i samsvar med norsk rett. Enhver tvist om disse Betingelsene skal avgjøres av de alminnelige domstoler og med Bergen tingrett som verneting.

  2                vilkår som gjelder særskilt for Seiltokt

  2.1            Innledning

  Vilkårene her i punkt 2 gjelder særskilt for seiltokt.

  2.2            Avbestilling og endring mot gebyr

  Avtale om seiltokt kan avbestilles av den reisende mot et gebyr på 20 % av kjøpesummen fram til 90 dager før seiltoktet starter. Avbestillingen må sendes skriftlig. Er det mindre enn 90 dager til seiltoktet starter, skal gebyrets størrelse tilsvare full pris på reisen, med fradrag fra for eventuelle kostnadsbesparelser Stiftelsen har.  Sistnevnte gjelder tilsvarende hvor kjøpet er foretatt mindre enn 90 dager før toktstart.

  Den reisende kan overføre billetten til en annen person som oppfyller de personlige vilkårene i Betingelsene mot et endringsgebyr på kr 1000,-. Stiftelsen skal i så tilfelle motta skriftlig ha varsel om overdragelsen senest 7 dager før seiltoktet starter, mot et endringsgebyr på kr 1000,-.

  2.3            Avbestilling av seiltokt uten gebyr

  Den reisende har rett til å avbestille seiltoktet før det starter, uten å betale gebyr, dersom det det inntreffer uunngåelige og ekstraordinære omstendigheter, som ikke lot seg forutse ved inngåelse av avtalen, dersom slike omstendigheter har umiddelbar nærhet til seilingsruten og i vesentlig grad vil påvirke gjennomføringen av seiltoktet.

  Eventuelle merkostnader den reisende har som følge av avbestillingen, kan ikke kreves erstattet av Stiftelsen.

  2.4            Prisendringer

  Stiftelsen forbeholder seg retten til å endre prisen på seiltokt, dersom slik prisendring er en direkte følge av endringer i prisen på drivstoff eller andre energikilder, skatte eller avgiftsnivået for reisetjenestene eller valutakurser av betydning for pakkereisen. Dersom prisen økes vil Stiftelsen underrette den reisende om dette senest 20 dager før seiltoktet begynner. I underrettelsen skal det fremgå hva som er begrunnelsen for prisøkningen og hvordan økningen er beregnet.

  2.5            Aldersgrense på seiltokt

  Alle deltakere må ha fylt 12 år på avreisetidspunktet.

  For deltagelse uten foresatte må den reisende ha fylt 15 år. Deltagelse på regatta krever at alle reisende har fylt 15 år. Merk at det kan være avvik fra aldersgrense på enkelte tokt i forbindelse med One Ocean Expedition.

  Det er nulltoleranse for alkohol om bord i Fartøyet under selve seilasen og under dekk ved havneopphold. Tillatelse til å nyte alkohol på dekk ved havneligge kan gis etter godkjenning fra kapteinen. Det er totalforbud mot bruk av alkohol for alle under 18 år.

  Alle over 70 år bes sende inn legeattest som viser at de har helse til å gjennomføre seiltoktet.

  Overnattingen i Fartøyet foregår i hengekøyer. Reisen er begrenset egnet for personer med funksjonsnedsettelser. Ta kontakt dersom det er spørsmål om helsekrav til reisen.

   

  2.6            Reiseforsikring

  Det er et krav om å ha gyldig reiseforsikring som dekker toktet. Den reisende har selv ansvar for å ha tilstrekkelig reiseforsikring. Dekningene må være gyldig under hele oppholdet om bord på Fartøyet. Undertegnende er innforstått med at det kan medføre risiko å delta som medseiler, da personskade kan inntreffe om bord. Stiftelsen har ulykkesforsikring som dekker våre medseilere.

  Stiftelsen er ikke økonomisk ansvarlig for forsinkelser som måtte oppstå, og er ikke ansvarlig for øvrige reisekostnader.

  2.7            Pass, visum og erklæring

  Det er et krav om å ha med gyldig pass på alle våre tokt. Dette gjelder alle statsborgere, uansett hvilket statsborgerskap den reisende har.

  Medseilerne har ansvar for å medbringe visum dersom det enkelte seiltoktet krever det. Medseilerne har plikt til å holde seg informert om toktet krever visum. Stiftelsen har på samme tid et ansvar for å bidra til at medseilerne får den informasjonen som er nødvendig for toktet.

  Medseilere som er under 18 år må fremlegge skriftlig erklæring fra foresatte om at medseileren har tillatelse til å delta på toktet. Stiftelsen gjør oppmerksom på at manglende erklæring kan medføre at medseileren ikke får bli med på toktet.

  2.8            Sykdommer og medisiner

  Av sikkerhetshensyn må det opplyses om relevante sykdommer og medisiner senest en måned før avgang. Kapteinen og Fartøyets ledelse forbeholder seg retten til å sende personer i land dersom sykdomsbildet kan medføre en risiko for vedkommende eller øvrig besetning/medseilere. Ved slike tilfeller tilbys det ingen refusjon med mindre det har blitt opplyst skriftlig om sykdomsbildet ved påmelding.

  Dersom medseilere har alvorlige eller livstruende allergier, har vært innlagt på sykehus på grunn av allergisk reaksjon, eller har behov for epipen, kan det være et uforsvarlig risiko å delta på tokt. Ta kontakt for avklaring, før reisen bestilles.

  2.9            Måltider

  Alle måltider om bord på Fartøyet er inkludert i prisen. Bestilling av vegetar/vegansk kost må gjøres ved bestilling av seiltokt og medfører ekstra kostnader. Tilsvarende gjelder ved bestilling av spesiell diett grunnet matallergi, og slike krav kan også medføre ekstra kostnader.

  2.10         Reise til og fra Fartøyet

  Reisen til og fra Fartøyet er ikke inkludert i prisen og må organiseres på egenhånd. Innsjekk på Fartøyet stenger en time før avgang.

  2.11         International Ship and Port Facility Security Code

  På grunn av International Ship and Port Facility Security Code («ISPS») er mannskapet pålagt å gjennomføre tilfeldige kontroller av passasjerer og besøkende sine personlige effekter og bagasje.

  Andre besøkende som ikke er medseilere er velkomne ved invitasjon fra Stiftelsen og gjøres på eget ansvar. Stiftelsen kan ikke holdes ansvarlig for skader eller ødeleggelser i forbindelse med besøk om bord.

  2.12         Ansvarsbegrensning

  Stiftelsen ønsker å gjøre oppmerksom på at medseilerne ferdes på eget ansvar når de går i land på de ulike destinasjonene underveis på toktet, og at Stiftelsen ikke har ansvar for medseilerne når medseilerne ikke befinner seg på Fartøyet.

  Tilbake til toppen