Meny

Den nederlandske sjøkrigsskolen mønstret om bord på Statsraad Lehmkuhl

En historisk dag for Statsraad Lehmkuhl, sier Haakon Vatle, direktør i stiftelsen.

I dag gikk 91 offiserelever fra den kongelige nederlandske sjøkrigsskolen om bord på Statsraad Lehmkuhl. I løpet av tre uker skal de unge kadettene, sammen med mannskapet, seile skipet fra Bergen til Reykjavik på Island og tilbake. Målet er å utvikle ferdigheter innen lederskap, samarbeid og sjømannskap.

“Statraad Lehmkuhl er ideell for den opplæringen vi ønsker å gi våre fremtidige offiserer.” Jaco de Bruijn, kommandant ved den kongelige nederlandske sjøkrigsskolen


91 fremtidige offiserer i den nederlandske marinen kommer opp landgangen

– Dette er en historisk dag for stiftelsen. Det bekrefter igjen at skipet er en ytterst relevant opplæringsarena for fremtidens ledere, sier Haakon Vatle, direktør for Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl.

Det var de gode resultatene fra den norske Sjøkrigsskolen som ledet nederlenderne til Bergen.
– Vi hørte om konseptet til Sjøkrigsskolen i Norge, og syns dette virket meget interessant for våre egne offiserelever. Det var slik ideen ble født, sier Jaco de Bruijn, kommandant ved den Kongelige nederlandske sjøkrigsskolen.

Rett på riggtrening for de nederlandske «midshipmen»

Den norske Sjøkrigsskolen har benyttet Statsraad Lehmkuhl som en sentral del av sin lederopplæring siden 2002. For nederlenderne var to ting avgjørende for at valget falt på Statsraad Lehmkuhl: Størrelsen, og det faktum at hun er et seilskip.

– Statsraad Lehmkuhl er ideell for den opplæringen vi ønsker å gi våre fremtidige ledere. Vårt eget opplæringsskip blir for lite til vårt formål. Om bord på Statsraad Lehmkuhl får vi plass til alle våre 91 kadetter, og får dem med ut til havs allerede 5 uker etter de startet sin utdannelse hos oss. Her får de blant annet en god innføring i både tradisjonelt sjømannskap og lagarbeid. De får testet egne grenser og evner som fremtidig befal i marinen, sier kommandant Jaco de Bruijn,.

Kommandant i den kongelige nederlandske marinen, Jaco de Bruijn.

På stordekket har kadettene, eller «midshipmen» som de kalles, stilt seg opp for å deles inn i vaktlag. Én av dem er 21 år gamle Yoeri Bonarius. Han er i gang med en nesten 6 år lang utdannelse, som vil føre til en lysende karriere som offiser i den nederlandske marinen, håper han.
– Det høres kanskje ut som en klisje, men jeg ønsker å gjøre noe for landet mitt, sier Bonarius.

Yoeri Bonarius, fremtidig offiser i den nederlandske marinen

Bonerius håper på å lære mer om seiling på det åpne havet.
– Jeg har seilt hele livet, men på mindre båter og aldri langt til havs over lang tid. Disse tre ukene blir et spennende eventyr, og jeg ser frem til å teste mine egne grenser og jobbe i team med de andre. Jeg gleder meg også til å lære tradisjonelt sjømannskap på et stort seilskip som dette.

Det eneste som bekymrer Yoeri er for mye sjøsyke.
– Jeg har hørt at vi må regne med dårlig vær, så det blir spennende å se hvordan jeg reagerer på høy sjø. Men det går sikkert bra, sier han.

Haakon Vatle, direktør i stiftelsen, er svært glad for at den nederlandske sjøkrigsskolen valgte Statsraad Lehmkuhl, etter en anbudsrunde tidligere i år.
– De gode resultatene fra den norske Sjøkrigsskolen har ikke gått upåaktet hen, og vi har allerede inngått en kontrakt med den nederlandske sjøkrigsskolen med intensjon om nytt tokt i 2019, sier han. – Vi håper dette blir starten på et nytt og langvarig samarbeid som forhåpentligvis også vil inspirere enda flere til å bruke skipet i sin lederopplæring for fremtiden, sier Vatle.

Kommendant Jaco de Bruijn og Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl

Tilbake til toppen