Meny

En planet i miniatyr: Inspirasjon til innsats for havet

- Vi kan ikke redde havet alene, men vi kan være med og gjøre en forskjell, sier Haakon Vatle, ekspedisjonsleder og Lehmkuhl-direktør. 11. april 2025 legger Statsraad Lehmkuhl ut på en ny One Ocean Expedition, med mål om å inspirere folk til innsats for havet og bidra til å redusere avstanden mellom forskning og folket.

“På havet, med begrensede ressurser som må deles, får man en unik forståelse av hvordan kloden fungerer i miniatyr. ”

One Ocean Expedition starter fra Bergen i april 2025 og skal vare i ett år. Skipet skal innom 25 havner i Europa, USA, Mellom-Amerika og Sør-Amerika.

Haakon Vatle, ekspedisjonsleder og direktør i Lehmkuhl-stiftelsen, forteller at Statsraad Lehmkuhl fungerer som en liten, flytende planet der alle om bord må dele og samarbeide.
Haakon Vatle. Foto: Hanna Thevik

– På havet, med begrensede ressurser som må deles, får man en unik forståelse av hvordan kloden fungerer i miniatyr. Vi er gjensidig avhengige av hverandre for å seile trygt og sikre at skipet når frem til neste havn. For mange blir dette en livsendrende opplevelse, sier Vatle.

En som fikk kjenne på denne følelsen var Magnus Sverkeli. Han deltok på et bærekraftkurs over Stillehavet i regi av Universitetet i Bergen.

– Det var enda mer jobb enn jeg trodde, men utrolig lærerikt og gøy. Jeg ble kjent med mange forskjellige mennesker og delte en opplevelse man bare får én gang. Jeg er nok ikke den samme personen lenger, forteller Sverkeli.

– Jeg håper at studentene tar med seg erfaringene og kunnskapen om klimaendringer og bærekraft inn i både fremtidige jobber og det personlige livet, legger han til.
Opplevelsene med Statsraaad Lehmkuhl over Stillehavet forandret UiB-student Magnus Svekerli. Foto: Malin Kvamme.

Forståelig forskning til folket

One Ocean Expedition skal bidra til viktig havforskning gjennom utstrakt datainnsamling om blant annet havstrømmer, økosystemer og forurensing i havet.

Målet er at denne kunnskapen også gjøres tilgjengelig og forståelig for folk flest.

– Noe jeg lærte fra forrige ekspedisjon var at jeg ikke alltid forstår forskerne, innrømmer Vatle med et smil.

– Derfor ønsker vi å utfordre fagfolkene til å snakke et språk folk kan forstå, og det kan vårt skip bidra til.
Forskningen om bord på Statsraad Lehmkuhl skal formidles på en forståelig måte. Foto: Malin Kvamme.

Barnehagebarn og presidenter i havnene

I tillegg til forskning og undervisning om bord på skipet, inviteres det til mottakelser, debatter og Åpent skip for publikum i havnene.

– Med Statsraad Lehmkuhl når vi frem med budskapet om havet til alt fra barnehagebarn til presidenter. Det er veldig kult at et 110 år gammelt seilskip kan ha en slik rolle, sier Vatle.
Seilingsruten One Ocean Expedition, april 2025 – april 2026. Se alle etappene her.

Forskningsprosjekter i samarbeid med ledende institusjoner

Blant høydepunktene i den kommende ekspedisjonen er en to måneder lang utdanningsseilas med UiT Norges arktiske universitet gjennom Nordvestpassasjen. På denne ruten vil studenter og forskere fra hele verden få unik innsikt i et av verdens mest klimatisk sårbare områder.

Vatle påpeker at også European Space Agency, Nansensenteret, Ocean Datalab fra Frankrike, amerikanske NASA og andre utdannings- og forskningsinstitusjoner vil delta med egne utdanningsløp om klima og bærekraft på andre etapper.

– Dette skipet fungerer som en global møteplass for kunnskap og samarbeid, sier Vatle, som ser frem til å ønske alle om bord.

Skipet og havet skal overleve oss

– One Ocean Expedition handler om mer enn bare reisen – den skal inspirere til en varig innsats for havets helse og en bærekraftig fremtid, sier Haakon Vatle.

– Vår fremste jobb i stiftelsen er å ivareta Statsraad Lehmkuhl for fremtidige generasjoner gjennom aktiv bruk. Skipet skal overleve både oss og kommende generasjoner, men det krever kontinuerlig engasjement og godt vedlikehold. Det klarer vi ved hjelp av gode støttespillere.
Statsraad Lehmkuhl er i tipp topp stand takket være gode støttespillere. Foto: Jesper Rosenmai.

Vatle trekker parallellen til havet:

– Havet har eksistert mye lengre enn oss, og det er vårt ansvar å sikre at det også overlever oss. Vi har ikke vært gode nok til å vedlikeholde havet. Nå trengs større engasjement og flere støttespillere enn noensinne for å gi et bærekraftig hav videre til de som kommer etter oss.

Om bord på Statsraad Lehmkuhl må alle bokstavelig talt dra i samme retning. Foto: Malin Kvamme.

Internasjonale konferanser 

Etter den første ekspedisjonen i 2021-2023 merker Vatle at Statsraad Lehmkuhl får økende oppmerksomhet på internasjonale havkonferanser.

– Statsraad Lehmkuhl løftes fram som en viktig aktør for et bærekraftig hav. Blant annet vil hun spille en sentral rolle under FNs store havkonferanse i Nice neste sommer. Der blir hun en møteplass og et symbol for havet.

Flere av etappene under One Ocean Expedition er åpne for publikum. En trenger ingen erfaring med seiling for å delta – se alle turene her.

Statsraad Lehmkuhl vil dele opplevelser fra ekspedisjonen aktivt på sosiale medier og nettsider. Gjennom bilder, videoer og historier vil publikum et unikt innblikk i forskningen og livet om bord.

Følg One Ocean Expedition 2025-2026 her:
One Ocean Expedition nettsted
Facebook
Instagram
Meld deg på nyhetsbrev.

Les mer: Vidar Helgesen bli ny goodwill-ambassadør for One Ocean Expedition.

Foto øverst: André Marton Pedersen
Foto under: Malin Kvamme

Av Helene Spurkeland
Publisert 03.12.24