Meny

Statsministeren lanserte One Ocean Expedition!

Statsminister Erna Solberg innledet den offisielle lanseringen av jordomseilingen One Ocean Expedition om bord på Statsraad Lehmkuhl.

The One Ocean Expedition 2021-2023:
– Statsraad Lehmkuhls første jordomseiling.
– Starter august 2021, varer i 19 måneder
– 55 000 nautiske mil, 36 ulike havner
– Formål: Skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets viktige rolle for en bærekraftig utvikling
– En del av FNs tiår for havforskning
– Deler av seilasen er åpen for alle

I strålende solskinn kunne Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, ønske velkommen til den offisielle lanseringen av det største prosjektet i skipets historie: Jordomseilingen One Ocean Expedition.

– En jordomseiling har de fleste av oss drømt om, men når vi nå setter kursen har jordomseilingen fått en dypere mening og blitt til en ekspedisjon. Målet er å bygge og dele ny kunnskap om havet, og være en flytende ambassadør for havnasjonen Norge, sier Vatle.

Bergen, 20. august 2020: Direktør Haakon Vatle ønsker velkommen til lanseringen av One Ocean Expedition. Foto: Eivind Senneset, UiB

På lanseringen deltok både ministre, ordfører, fylkesordfører og andre prominente gjester. Statsminister Erna Solberg er en av tre goodwill-ambassdører for jordomseilingen.

– Jeg syns One Ocean er et fabelaktig prosjekt fordi det gir en plattform for å diskutere mange av de store sakene som vi har vært opptatt av rundt havet med folk fra hele verden. Vi trenger flere som utvikler kunnskap og engasjement for havet. Derfor var det helt naturlig for regjeringen å inngå et samarbeid med One Ocean-prosjektet, sa Solberg.

Statsministeren understreket betydningen av forskning og ny kunnskap om havet som avgjørende for å nå FNs bærekraftsmål.

– Havet er nøkkelen til å nå mange av FNs bærekraftsmål knyttet til fattigdom, sult, energi og til helse. Men havet er også under sterkt press, fra klimaendringene, fra tap av biodiversitet, fra overfiske og forurensning, sa Solberg.

Statsminister Erna Solberg ønskes velkommen om bord av kaptein Marcus Seidl. Foto: Eivind Senneset, UiB

I løpet av 19 måneder skal Statsraad Lehmkuhl seile over 55 000 nautiske mil og besøke 36 havner over hele verden. Mange av etappene vil fylles opp med forskere og studenter, men utvalgte etapper vil være åpne for alle.

Se den komplette reiseruten her!


Reiserute: One Ocean Expedition, 2021-2023

Forskning, utdanning og diplomati
Som en del av FNs tiår for havforskning skal Statsraad Lehmkuhl fungere både som et forskningsfartøy og opplæringsarena. På ekspedisjonen vil studenter og forskere foreta kontinuerlige målinger av blant annet karbon og plast i havet. Datainnsamlingen og resultatene skal deles med omverdenen under hele ekspedisjonen, som kan følges av alle via internett. Det vil også bli ulike utdanningsløp med fokus på bærekraftig ledelse.

I havnene vil skipet benyttes til konferanser og diplomati, blant annet i samarbeid med de norske ambassadene.

– Berørte utenriksstasjoner ser fram til å samarbeide med One Ocean om å sette søkelyset på havets betydning for menneskeheten, sa Erna Solberg.

Statsministeren i samtale med rektor med UiB, Dag Rune Olsen. Foto: Eivind Senneset, UiB

Statsministeren ser frem til hva ekspedisjonen kan bidra med for å sørge for rene, friske hav.

– One Ocean skal bringe sammen forskere, unge, myndigheter, bedriftsledere og sivilt samfunn til en felles kunnskapsinnhenting om havet. De skal lære av hverandre og av de opplevelsene de deler på toktet, enten det er i Havanna, Valparaiso eller på Fiji. Det vil gjøre dem til dedikerte ambassadører for rene, sunne og produktive hav for fremtiden, sa Solberg.

Gå til One Ocean Expedition sin egen nettside her!

Film: Jordomseilingen One Ocean Expedition

Av: Helene Spurkeland, Statsraad Lehmkuhl. Foto: Eivind Senneset for UiB

Tilbake til toppen