Meny

Unike opplevelser til havs med Statsraad Lehmkuhl

Velkommen til aktive og unike ferieopplevelser med Norges største og vakreste seilskip! Om bord på Statsraad Lehmkuhl går seiling, samhold og eksepsjonelle naturopplevelser hånd i hånd!

“På et skip bor vi tett sammen. Vi blir venner med alle mulige slags folk. Folk som en aldri hadde funnet på å hilse på på gaten. Alder, nasjonalitet, legning – bakgrunn betyr ingenting.” Jo Leif Strønen, tidligere båtsmann

Våren 2023 er Statsraad Lehmkuhl endelig tilbake, etter nesten to år på jordomseiling. Vi kaster loss for nye eventyr og ønsker alle hjertelig velkommen om bord til nye og spennende opplevelser med Norges største og vakreste seilskute!

HVA GJØR EN EGENTILG PÅ ET SEILTOKT?
Det er et godt spørsmål! Og ikke helt enkelt å forklare med ord! Et seiltokt er nemlig noe helt annet enn en ordinær ferie. For det første seiler en ute på åpent hav. I seg selv er det en helt fantastisk opplevelse! En kommer veldig tett på havet og alle de nydelige inntrykkene det gir.


Å ikke se noe annet enn bare hav, hav og atter hav gjør noe med en. En må nesten oppleve det selv, for å fullt ut forstå det! Foto: Jesper Rosenmai

Som toktmannskap på Lehmkuhl blir du en aktiv del av besetningen om bord, der alle bidrar til å seile og drifte det store skipet. Her går samhold, tradisjonelt sjømannskap og naturopplevelser hånd i hånd. Sove gjør du i hengekøyer, slik sjøfolk har gjort i århundrer. To ganger i døgnet går du firetimers sjøvakter sammen med vaktlaget ditt. Her lærer du å håndtere seil og tauverk, du står utkikk, lærer navigasjon og står til rors. Og ja! Det er du som styrer det nesten 100 meter lange skipet!

Alle må dra i samme retning for å seile et skip på Lehmkuhl´s størrelse! Foto: André Marton Pedersen.


For mange er høydepunktet å entre i riggen, men det er helt frivillig å gå opp. Om du våger, kan vi love deg et kick og en mestringsfølelse av de helt sjeldne! Foto: André Marton Pedersen

Vi kan altså ikke love deg en avslappende luksusferie, men vi garanterer at denne turen, den glemmer du aldri!

Lenke: Les mer om livet om bord!

HELT TRYGT
Du kan føle deg helt trygg om bord på Statsraad Lehmkuhl. Skipet er bygget i 1914, men til tross for sine 108 år er hun i bedre i stand enn noen gang. Alt sjekkes grundig på årlige verftsopphold, og særlig før jordomseilingen One Ocean Expedition har hun blitt oppgradert med blant annet topp moderne navigasjons- og satelitt-teknologi.

Lehmkuhl er et av verdens største seilskip i full drift året rundt, og hun er konstruert for å seile på åpent hav. De fleste av Statsraad Lehmkuhls «jevnaldrende» rundt om kring i verden er enten museumsfartøy eller har havnet på skraphaugen. Men her hjemme har vi tatt svært godt vare på skipet vårt. Vi er altså svært heldige som har et slikt vidunderlig skip i Norge! Og nå kan du være med på tur!


Statsraad Lehmkuhl´s faste besetning består av 50 profesjonelle sjøfolk som jobber i månedlig turnus. Her er noen av dem i ferd med å skifte ut røylseilet i Filippinerhavet under jordomseilingen One Ocean Expedition. Foto: André Marton Pedersen

VI SEILER SAMMEN
Felles for alle seiltokt med Lehmkuhl er at alle om bord blir et stort fellesskap, der vi seiler og drifter skuta sammen. På havet deler vi på det meste, og derfor blir samholdet og stemningen helt spesiell! Et seiltokt sitter i kroppen lenge etter at en går i land. En er ikke helt den samme, etter et tokt med Lehmkuhl!


Frokost på forre banjer. De to banjerne er toktmannskapets sove- og oppholdsrom på skipet. Her sover en side om side i hengekøyer og nyter den gode maten i fellesskap. Foto_ André M. Pedersen.

Tidligere båtsmann, Jo Leif Strønen, sier det slik:
«På et skip bor vi tett sammen. Vi blir venner med alle mulige slags folk. Folk som en aldri hadde funnet på å hilse på på gaten. Alder, nasjonalitet, legning – bakgrunn betyr ingenting. Alle som kommer om bord starter på like fot og blir et lag som drar sammen. Vi utnytter de ressursene som folk kommer med, slik at laget fungerer best mulig. Folk lærer seg å ta vare på hverandre og vise hensyn til alle slags rariteter.»

Klikk på lenkene for informasjon om 2023-turene:

    Foto: André Marton Pedersen

Tilbake til toppen