Meny

Klar for returseilas over Atlanteren

For få dager siden ankom Statsraad Lehmkuhl Norfolk i Virginia, og er med det halvveis i det årlige USA-toktet med Sjøkrigsskolen. Fredag 13. mars settes det seil for tilbaketuren over Atlanterhavet, med ankomst til Bergen 4. april.

Statsraad Lehmkuhl fikk en hjertelig mottakelse da hun ankom USA i strålende sol etter seks uker til havs. I Norfolk ligger verdens største marinebase, og byen er et naturlig anløpssted for toktet med Sjøkrigsskolen.

Både sivile og representanter fra marinebasen møtte opp for å ta imot Statsraad Lehmkuhl ved ankomsten til Norfolk.


Frem til returen på fredag brukes havneoppholdet til vedlikeholdsarbeid for mannskapet og en etterlengtet landlov for sjøkrigsskolekadettene.

I Norfolk har det vært gjennomført mannskapsbytte og hele den sivile besetningen som seilte skipet over fra Bergen har fått avløsning.

– Påtroppende kaptein Jens Joachim Hiorth, hvordan ser du på returseilasen til Norge?

– Kaptein Hiorth: Jeg ser frem til noen uker med seiling, og skal ikke legge skjul på at det skal bli godt å stikke til sjøs etter noen lange måneder med verftsarbeider nå i vinter. Været er alltid et spenningsmoment når vi krysser Atlanterhavet, med tidvis både travle og dype lavtrykk. Men vi har ingen grunn til å tro at værforholdene vil være uvanlige på noen som helst måte, sammenlignet med tidligere år. Mannskapet har lang erfaring med Atlanterhavskrysninger, men for en kadett som aldri har seilt rundt i Nord-Atlanteren i mars måned så kan det nok fortone seg som «både og».

Kaptein Jens Joachim Hiorth gleder seg til å krysse Atlanterhavet sammen med mannskapet og kadettene fra Sjøkrigsskolen.

– Hvordan gikk turen fra Norge til USA?
– Kaptein Hiorth: Seilasen over Atlanterhavet var vellykket. Starten var i år som i fjor preget av årstiden med en del dårlig vær, dog ikke like ille som i fjor. Ikke desto mindre ble de første par ukene av toktet tilbakelagt for maskin, og vi var nesten i Afrika før vi kom skikkelig i gang med seilingen. Utenfor Santa Cruz de Tenerife ble det en kort stopp til ankers for å få søppel i land og proviant om bord. Fra Tenerife ble det en fin seilas på sørligere breddegrader. Også denne gangen ble ruten lagt noe lenger syd for å utnytte passatvinden. Utenfor Bermuda fikk vi om bord en representant fra Sjøkrigsskolen i fart. Oppløpssiden derfra og inn til Norfolk ble igjen preget av mer vekslende værforhold i forbindelse med kryssing av Golfstrømmen, og i møtet med den kaldere strømmen som kommer fra nord langs østkysten av USA ned mot Cape Hatteras.

Fra en av de fine seiledagene på vei mot Norfolk, USA. Foto: Johnny Larsen.

– I 18 år har USA-toktet vært en sentral del av opplæringen til førsteårskadettene fra Sjøkrigsskolen. Hvordan har årets kull klart seg så langt?
– Kaptein Hiorth: Kullet har klart seg fint på turen over. De har terpet mye på oppgavene sine og har forhåpentligvis ikke glemt for mye nå under oppholdet i USA. Vi er så heldige å få flinke og motiverte kadetter om bord hvert eneste år, og konseptet med Sjøkrigsskolen på Statsraad Lehmkuhl er nå godt utprøvd gjennom snart to tiår. Akkurat nå nyter kadettene en velfortjent landlov her i Norfolk, og har sikkert fokus på helt andre ting enn entring av rigg og berging av seil.


Ikke bare godvær for de unge kadettene, her et forblåst glimt fra Nordsjøen i januar.

– Bortsett fra vedlikeholdsarbeid, hva skjer om bord når skipet ligger til kai i Norfolk?
Kaptein Hiorth: Vi har hatt åpent skip for publikum i helgen. Den årlige offisielle mottakelsen ble dessverre avlyst som et smitteverntiltak i forbindelse med koronaviruset.

– Har koronaviruset hatt betydning for dere?
Kaptein Hiorth: Havet er vel det sikreste stedet å oppholde seg i slike tilfeller, og da skipet forlot Bergen i januar var koronaviruset fremdeles først og fremst en utfordring i Kina. Vi har ikke registrert noen som er syke om bord. Bortsett fra avlysningen av mottakelsen er vi altså lite berørt, men vi følger selvsagt ekstra godt med og retter oss etter myndighetenes anbefalinger.


Chief David Seidl tester fiskelykken over Atlanteren.

Statsraad Lehmkuhl starter returseilasen fra Norfolk på formiddagen førstkommende fredag.
Innseilingen til Bradbenken, Bergen er satt til lørdag 4. april.

Tilbake til toppen