Meny

Møt mannskapet: kaptein Jens Joachim Hiorth

Første gang Jens Joachim Hiorth mønstret på Statsraad Lehmkuhl var da han som ung navigasjonsstudent fikk hyre på dekk som jungmann. 16 år senere var han tilbake, som kaptein.

Publisert 24.03.21

– Jeg mønstret på lavest på rangstigen som jungmann sommeren 2000 og jobbet side om side med Haakon Vatle, som i dag er direktør for Lehmkuhl-stiftelsen. Vi hadde ikke noe særlig innflytelse den gangen, men det var en veldig flott sommer. Og erfaringene fra arbeidet på dekk har jeg hatt god nytte av senere, forteller Jens Joachim Hiorth (42), kaptein på Statsraad Lehmkuhl gjennom fem år.

Han kom til Bergen fra samme stilling på fullriggeren Christian Radich og ble den andre av Lehmkuhls to heltidsansatte kapteiner, en jobb han deler med kollega Marcus Seidl.

Østlendingen Jens Joachim fikk raskt erfare at sjefsjobben på «Statsraaden» ikke går upåaktet hen i Bergen.

– En gang ble jeg gjenkjent av sjåføren på flybussen. Han grep mikrofonen og kunngjorde at de nå hadde fått den nye kapteinen på Statsraad Lehmkuhl om bord, til stor jubel og gratulasjoner fra passasjerene. Da gikk det for alvor opp for meg hvor sterk plass Lehmkuhl har i bergensernes bevissthet, smiler han.


Fornøyd kaptein etter seieren i Tall Ships Races 2019.

Seiling, ski og subsea
Både før og etter utdannelsen som navigasjonsoffiser jobbet Jens Joachim seg seg raskt oppover på ulike båter, for det meste på typen som drives av seil. Noen vintre jobbet han som skiinstruktør, i påvente av at seilingssesongen skulle starte opp igjen. En tur innom offshore-bransjen ble det også.

– Etter et par år som styrmann på et subsea-fartøy ble det klart at dette ikke var livet for meg. Så da jeg fikk hyre på «Eileen II», en nydelig klassisk seilbåt, sa jeg opp på flekken. Enkelte mente nok at jeg var litt sprø som gav opp en lukrativ karriere i offshore for å bli skipper på en seilbåt i sesongdrift, men jeg var ikke et øyeblikk i tvil, det var det rette for meg, forteller Jens Joachim.


Etter å ha beundret den klassiske seilbåten på avstand siden barndommen, var det stort å kunne tiltre som skipper på «Eileen II».


Innimellom all skuteseilingen ble det flere hyggelige vikariater for unge lovende Hiorth, som her på m/y Grace. Andre oppdrag var på skonnerten Svanen, litt seiling med klassiske tolvmetere, noen transporter hit og dit, båtførerprøvekurs og skipperoppdrag i Middelhavet og i Karibia.

Det beste med å være kaptein
I 2016 landet Hiorth drømmejobben som kaptein på Norges største seilskip.

– Det beste med å være kaptein på Statsraad Lehmkuhl er selve seilingen og naturopplevelsene. Og samholdet om bord. Besetningen blir nesten som en familie nummer to. Og så er det en spennende oppgave å lede mannskapet mot våre felles mål og ha ansvaret for at vi leverer gode opplevelser til de som seiler med oss. Personlig blir jeg også motivert av tanken på å bidra til å ta vare på et vakkert, gammelt fartøy som Statsraad Lehmkuhl.


På tokt til Island, her med (fra v.) overstyrmann Ulrich S. Johannesen og 1. styrmann Axel J Sperstad

For en seilbåt er ikke bare en seilbåt, ifølge kapteinen.

– Jeg skal ikke legge skjul på at jeg er godt over gjennomsnittet interessert i gamle, flotte båter. Jeg setter pris på god kvalitet, vakre konstruksjoner og materialer. Det ligger mye godt håndverk og mange historier i de gamle båtene, og det fasinerer meg, sier han.

Seiling i arv  
Seiling har alltid vært en naturlig del av livet for Jens Joachim. Mye av fritiden under oppveksten på Snarøya i Bærum ble tilbrakt med regatta og jolleseiling, både i den lokale sjøspeidergruppen og på familiens seilbåt.


Familien Hiorth sin seilbåt «Nirvana» har vært i familiens eie i generasjoner.

– Nirvana, eller ’Storebåt’ som vi barna kalte henne, ble bygget i 1939 og har vært i familiens eie siden krigen. Hun ble bygget som en romslig og velseilende lystbåt og har da også gitt oss mye glede gjennom flere generasjoner. Seilerinteressen er nok først og fremst en arv fra pappa, sier han.

Familie på land
Som nyslått pappa har livet på land forandret seg mye den siste tiden. Datteren Selma Louise har rundet ett år og går i barnehagen. Samboer Marthe Pensgård Gundersen holder stø kurs hjemme på Ullern når far er ute og seiler.

– Det er klart at jeg savner familien min når jeg er borte fra dem. Men det har egentlig gått bedre enn forventet. Både Marthe og jeg er opptatt av å snu utfordringer til noe positivt. Som at det er godt å kjenne på savnet av de man er glad i, da verdsetter en enda mer det fine man har i livet. Og så er det veldig fint å komme hjem igjen etter en måned på havet, forteller Jens Joachim.


Jens Joachim med samboer Marthe: ”Marthe er et fantastisk eksemplar! Flott både utenpå og inni, og så får hun frem det beste i meg. Jeg er heldig!”


Med datteren Selma Louise på seiltur i ‘Karma’ sommeren 2020.

Kaptein på Facebook 
Å være kaptein på Statsraad Lehmkuhl skiller seg fra samme rolle på mange andre skip. En av de mer uvanlige oppgavene er å lage de daglige posisjonsrapportene til skipets Facebook-side.

– Vi har over tretti tusen følgere på Facebook, og de daglige små oppdateringene fra livet på havet engasjerer mange. Jeg syns det er fint at vi kan dele litt av det vi opplever om bord, og jeg forsøker derfor alltid å legge litt arbeid i disse daglige meldingene.

Kapteinens Facebook-oppdatering:

14. mars 2020, etter avgang fra USA

POS. See YB-tracking, CRS/SPD: ENE/10 kn., Wind dir./spd.: WSW/20 kn.

Sjelden har det føltes så godt å stikke til sjøs. I disse tider hvor alvoret preger de fleste, og sosiale medier naturlig nok er farget av nettopp det, så håper jeg at oppdateringene herfra kan være et friskt og virusfritt pust.

Alle om bord er friske og ved god helse og vi har foran oss tre uker med lystbetont isolat på vei hjem over Atlanterhavet.

Her ute er alt ved det vante. Storm og stille, solskinn og regn, hardt arbeid, kaffepauser, kokkens herligheter, sjøsyke, gode skipskamerater, det gode savnet etter dem der hjemme, og dårlige og ikke fullt så dårlige vitser. Det hele virker trygt og godt.

Glem aldri at når en kaldfront nærmer seg så øker gjerne vinden i styrke, men når fronten har passert så roer det seg igjen.

Ønsker alle en riktig god helg.
Med hilsen – Kaptein Jens Joachim Hiorth og mannskap


Selfie til Facebook-post, Norfolk i USA, like etter at Norge stengte ned i 2020

One Ocean Expedition

De siste to årene har Jens Joachim brukt mye tid på planleggingen av det største prosjektet i Lehmkuhls historie, jordomseilingen One Ocean Expedition.

– One Ocean kommer til å bli et minne for livet. Både for oss som jobber om bord og alle som er en del av prosjektet. Forhåpentligvis vil det bli en spennende reise også for alle de som vil følge oss fra land via digitale kanaler. Vi kommer til å seile mye, og de fleste av stedene vi skal til er nye for oss – det blir spennende!


Jordsomseilingen One Ocean Expedition starter fra Arendal 20. august 2021 og skal vare i nesten 20 måneder.

Kapteinen håper at ekspedisjonen kan bidra til å sette en positiv agenda for miljøet.

– Ekspedisjonen er en del av FNs tiår for havforskning og skal skape oppmerksomhet om havets rolle for en bærekraftig fremtid. Og Statsraad Lehmkuhl er en symboltung aktør som kan nå mange med budskapet om et bærekraftig hav. Det blir spennende å se hva som kan komme ut av forskningsmaterialet som skal innhentes i løpet av de nesten 20 månedene vi er ute. Jeg er optimistisk og har tro på at formidlingen også i etterkant, kan bidra på en god måte, sier han.

Tre om kaptein Hiorth:

Haakon Vatle, direktør, Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl:

– I tillegg til å være en svært dyktig og klok person, har Jens Joachim en solid erfaring fra seilskip som få andre på hans alder kan skilte med. Kapteinjobben på Norges største seilskip er en veldig synlig rolle som krever at en, i tillegg til å føre skipet trygt over havet, også må opptre som en god representant for skipet i andre sammenhenger. Og JJ er en utmerket ambassadør for Statsraad Lehmkuhl, både til havs og på landjorda. I forberedelsene til jordomseilingen One Ocean Expedition er JJs dedikasjon og erfaring gull verdt.

Marcus Seidl, kaptein, Statsraad Lehmkuhl:

– Gjennomtenkt, stødig og omtenksom, er beskrivelser jeg syns passer godt på JJ. Han er en dyktig sjømann og grundig i alt han foretar seg. At vi to er enige om de samme målene, er viktig for driften av skipet, og JJ er veldig enkel å samarbeide med. I tillegg til de gode faglige og menneskelige kvalitetene har han en svært god fremferd, en fin egenskap å ha som kaptein på et opplæringsskip som Lehmkuhl.

Marthe Gundersen, samboer:

– Jens Joachim er rett og slett hel ved. I vår relasjon utgjør han den rolige basen som aldri blir stresset, hvor jeg derimot er litt mer «sprettball». Han er veldig omsorgsfull og strekker seg langt for dem han bryr seg om; det nyter både jeg og vår datter Selma Louise godt av. Han er tålmodig og engasjert, og man er ikke i tvil når han virkelig brenner for noe. Kombinasjonen av disse egenskapene er gull verdt  – både for vår lille familie, men også den utvidede Lehmkuhl-familien som jeg har fått gleden av å bli en del av.


Direktør Haakon Vatle og Statsraad Lehmkuhls to kapteiner, Marcus Seidl og Jens Joachim Hiorth.

Av Helene Spurkeland

Tilbake til toppen