Meny

Ofte stilte spørsmål: Covid-19 og Statsraad Lehmkuhl

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene om Covid-19 og seiltokt med Statsraad Lehmkuhl. For Europa-toktene i 2023 er det ikke lenger krav om fullvaksinering mot C19. For toktene under One Ocean Expedition i 2022 og 2023, som alle går fra havner i andre verdensdeler, opprettholdes kravet om fullvaksinering med tre doser.

Oppdatert 21.11.22

Når Statsraad Lehmkuhl returnerer til Bergen 15. april 2023, etter nesten to år på jordomseiling, vil hun ha tilbakelagt over 50 000 nautiske mil og besøkt 35 havner over hele verden. Til tross for pandemien er One Ocean Expedition en stor suksess. Takket være strenge test- og vaksinekrav, og et tett samarbeid med de norske utenriksstasjonene, har skipet, med få unntak, kommet og gått fra havnene etter oppsatt plan.

Spm: Hvilke vaksinekrav har dere for seiltoktene som skal finne sted i 2023?
Svar: Våren og sommeren 2023 skal skipet seile i Norge og nordlige deler av Europa. Her er C19 heldigvis et minkende problem på grunn av god vaksinedekning. Vi regner med at utfordringene knyttet til pandemien vil avta ytterligere før 2023-sesongen. Våre krav til vaksinering for 2023-toktene er derfor annerledes enn for One Ocean-toktene:

For 2023-toktene i Norge og Europa er det ikke lenger krav om fullvaksinering mot C19. Vi følger utviklingen tett og vil justere kravene, dersom omstendighetene krever det.

Merk at ulike land kan endre sine krav til testing og vaksiner på kort varsel. Det samme gjelder krav til forsikringer som skal dekke C19-tilfeller. Vi gjør vårt ytterste å holde toktmannskapene fortløpende informert om endringer, men det er til syvende og sist den reisendes personlige ansvar å holde seg oppdatert på og overholde retningslinjene for C19 i landene vi besøker.

Spm: Hva slags C19-testing krever dere for toktene i 2023?
Svar: Fra april 2023, etter at jordomseilingen One Ocean Expedition er avsluttet, krever vi ingen form for C19-testing før ombordstigning. Merk at krav om testing kan innføres på kort varsel, dersom smittesituasjonen og/eller krav fra lokale myndigheter endrer seg.

Spm: Hvilke vaksinekrav har dere for seiltokt i 2022/2023, som er en del av jordomseilingen One Ocean Expediton? 
Svar: For toktene under One Ocean Expedition er det et absolutt krav at alle som skal om bord er fullvaksinert med 3 doser mot Covid-19, det vil si 2 doser + «boosterdose».

En må fremvise et vaksinesertifikat som dokumenterer fullvaksinering. Under jordomseilingen befinner skipet seg i andre verdensdeler der vaksinedekningen ikke alltid er like god som i Europa. Kravet om fullvaksinering med 3 doser for samtlige om bord, inkludert Lehmkuhl´s faste besetning, hjelper oss med innklarering til havner og samarbeidet med lokale myndigheter i ulike land. Toktene som kommer inn under kravet om 3 vaksinedoser er Palau – Yokohama, Singapore-Jakarta, Jakarta-Mauritius og Mauritius-Maputo. Aller finner sted sommeren og høsten 2022. Det vil ikke bli gitt unntak for kravet om 2 doser + «boosterdose» under jordomseilingen. På de siste etappene under One Ocean Expedition, januar – april 2023, er skipet utleid til våre samarbeidspartnere. Disse turene er ikke åpne for billettsalg.

Spm: Kan jeg avbestille toktet og få refusjon, dersom jeg må i karantene ved ankomst?
Svar: Nei, dette var en risiko som var kjent ved bestillingstidspunktet og utenfor vårt ansvarsområde. Se punktet om forsikring.

Spm: Dersom stiftelsen må avlyse et tokt på grunn av C19 eller andre ekstraordinære forhold, vil jeg da få pengene tilbake?
Svar: Ved en kansellering grunnet C19 andre ekstraordinære forhold, vil stiftelsen refundere toktbilletten(e). Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl refunderer ikke utgifter til reiser til og fra skipet/havnene, hotellovernattinger, etc. Refusjonskrav om dette må rettes til ditt forsikringsselskap. Sørg for at du har en god reiseforsikring som dekker krav fra lokale myndigheter, samt kostnader ved eventuelle planlagte aktiviteter og reiser på land. Stiftelsen refunderer altså kun selve toktbilletten(e).

Spm: Hva skjer hvis jeg eller noen andre blir smittet mens vi er om bord?
Svar: Hvis noen på skipet får symptomer og testing viser ett eller flere positive svar på C19, må alle bli værende om bord til lokale myndigheter har besluttet videre håndtering. Den/de smittede vil bli tatt hånd om at vår skipslege. De kan isoleres på skipshospitalet eller egne områder på skipet til smittefaren er over. En god reiseforsikring vil dekke kostnader til C19-situasjoner.

Spm: Hvordan holder dere meg oppdatert på endringer og annen info?
Svar: Vi sender all informasjon til e-postadressen som er oppgitt i din bestilling. Du finner også informasjon på våre nettsteder: https://oneoceanexpedition.com/no og https://lehmkuhl.no/

Foto: Ingrid Wollberg

Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl

Tilbake til toppen