Meny

På tokt for en bærekraftig fremtid

Hundre ungdommer fra fem verdensdeler har seilt på tokt med Statsraad Lehmkuhl langs kysten av Midt-Norge. De spesielle med denne gjengen er at de alle jobber med bærekraftprosjekter i sine hjemland.

– Livet om bord på skipet var veldig inspirerende, særlig opplevelsen av å stå til rors og styre skipet, forteller 21 år gamle Fauzia fra Jakarta i Indonesia.
Fauzia (21) trives godt om bord, til tross for at høstværet i Midt-Norge kunne være utfordrende: «Hjemme er det alltid sol!», sier hun. Foto: Sparebank 1 SMN
I forkant av seilasen har ungdommene utviklet og gjennomført bærekraftige prosjekter der de bor.
De har skapt byggematerialer av søppel, ryddet strender, reddet mat, reddet liv, fjernet tabuer og barrierer, skapt arbeidsplasser og solenergi, og fått med seg tusenvis av mennesker i arbeid for en bedre verden.
Fauzias prosjekt skal levere strøm fra solceller til landsbyer i Indonesia. Foto: Privat
– Vi jobber med et samvirke som skal sørge for solenergi til fattige landsbyer som fortsatt ikke har tilgang på strøm. Målet er å optimalisere jordbruket gjennom bruk av elektrisk jordbruksutstyr og gi dem strøm til grunnleggende behov, forteller hun.
Seiltoktet med Lehmkuhl et avslutningen på et åtte måneder langt utviklingsprogram i regi av Sparebank 1 SMN, World Federation of United Nations Associations (WFUNA) og FN-sambandet.

100 modige ungdommer har lært å sette sitt engasjement ut i praksis. Foto: Sparebank 1 SMN.
– I forbindelse med bankens 200-årsjubileum ønsket vi å sette en kurs for fremtiden, sette Midt-Norge på kartet og vise at verdi er mer enn penger, forteller Siri Borthen Flatås, prosjektleder i Sparebank 1 SMN.
At Lehmkuhl ble valgt for å samle ungdommene, er ikke tilfeldig. På skipet har de lært seg verdien av å samarbeide for å få skipet til å seile, og de har vist frem prosjektene sine for hverandre og for skolelever og bedrifter i havnene.
Statsraad Lehmkuhl på vei inn til Molde med 100 ungdommer fra fem verdensdeler om bord. Foto: Sparebank 1 SMN. 
– Om bord på skipet kjente vi på at likhetene mellom oss er viktigere enn forskjellene, og at vi må jobbe sammen for å løse de utfordringene verden har. Jeg kan ikke tenke meg et bedre sted å lære dette, enn om bord på et så vakkert skip – der alle er i samme båt, og seiler sammen under samme stjernehimmel, sier Flatås.

Siri (i midten) fra Sparebank 1 SMN seilte sammen med ungdommene. Foto: Sparebank 1 SMN
«Det gjør et enormt inntrykk å erfare at vi på skipet lever side om side, men nå reiser hjem igjen til totalt ulike tilværelser. Som den kinesiske jenta, som risikerer å bli arrestert om hun sier det hun mener om det kinesiske samfunnet, eller Fauzia, som nå opplever at hjembyen hennes i Indonesia er i ferd med å drukne og forsvinne – fordi havet stiger. Da føler jeg at vi alle må bidra enda mer!»
Tilbake til toppen