Vekslende vær, stor innsats, sjøsyke og topp stemning er noe av det toktmannskapet opplever på første del av årets store regatta. Tall Ships Races er i gang, og kaptein Seidl jakter på nok en etappeseier for Lehmkuhl!
Av Malin Kvamme/Helene Spurkeland. Publisert 6. juli 2023
– Det ser ut som om vi greier å ta Alexander von Humbolt. Vi har to andre skip foran oss, Fryderyk Chopin og Eendracht, de må vi jakte på!
Kaptein Marcus Albert Seidl er tilfreds med starten på årets første etappe i Tall Ships Races.
Tyske Alexander von Humbolt, med de karakteristiske grønne seilene, har en marginal ledelse foran Lehmkuhl fra start. Foto: Malin Kvamme
– Det er frisk vind. Litt for mye imot oss, men vi må bare jobbe med det, og det må de andre skipene også. Nå holder vi 5-6 knop og nesten den rette kursen, så det ser ikke så galt ut, sier Seidl.
Kaptein Seidl sammen med to av toktmannskapet. Foto: Malin Kvamme
Tall Ships Races er en internasjonal regatta for seilskip i alle størrelser. Den første av sommerens fire etapper går fra Den Helder i Nederland til Hartlepool i England.
– Det er alt fra de minste lystbåtene til de største seilskipene som er representert her. Det er noe av det som gjør Tall Ships Races så spennende, sier Seidl.
Statsraad Lehmkuhl deltar i klasse A for de aller største skipene. Første gang hun stilte til start var i 1993. Seidl har seilt Lehmkuhl inn til mange seiere og pallplasseringer.
De fire etappene i Tall Ships Races 2023.
– Vi tror alltid at vi klarer å vinne, men vi tar ingenting på forskudd, særlig under så vekslende værforhold som nå. Statsraad Lehmkuhl er en god sjøskute. Spesielt når vi har hardt vær, har vi en fordel over de minste. Vi har lengden og tyngden på 2,5 tusen tonn til å kunne skjære bedre igjennom litt grovere sjø. Vi gambler litt på at det skal hjelpe oss. Så får vi se, smiler Seidl.
Seilskip i alle former og størrelser konkurrerer i ulike klasser. Her er Lehmkuhl og andre fartøy avbildet under Tall Ships Races i 2014. Foto: Valery Vasilevskiy/STI
Jacob Jorem (37) fra Bergen seiler med Lehmkuhl for aller første gang.
– Det er ikke noe cruise dette her, selv om vi får mye god mat. Det er mye jobb. Det syns jeg er veldig deilig, da blir det litt action i hverdagen, forteller Jacob.
«Førstereisgutt» Jacob Jorem trives godt med mobilfri sone om bord. Foto: Malin Kvamme
Etter en litt røff start med sjøsyke det første døgnet, er trivselen på topp.
– Jeg blir veldig lett sjøsyk. Det glemmer jeg mellom hver gang jeg drar til sjøs. Men de siste to dagene har vært utrolig flotte. Jeg har blitt litt mer venn med sjøen. Stemningen er kjempegod og resten av gjengen her er kjempetrivelige. Folkene som jobber her er veldig flinke og hyggelige, sier han.
Sjøsyke er en del av møtet med det store havet for noen, dessverre. Heldigvis går det over etter kort tid for de aller fleste. Foto: Malin Kvamme
Å være uten telefon og internett plager ikke Jacob i det hele tatt.
– Om bord er det garantert mobilfrie sone, så her kan man virkelig senke skuldrene og koble fra. Å være uten telefon er en befrielse. Det er en mulighet for å bare være til stede og nyte livet til sjøs sammen med resten av gjengen, sier han.
Ikke bare «all work and no play». Selv på en regatta blir det tid til avslapning og gode samtaler med skipskamerater. Eller en prat med en due, som her med forpleiningsassistent Stine Prestbakmo. Foto: Malin Kvamme
Etter to døgns seilas har Jacob og de andre, til tross for iherdig innsats, havnet litt bak i feltet. Kaptein Seidl melder i sin daglige rapport:
«Selv med en full seilføring på 2000 kvm satt, så har fremdriften vært nokså sakte i ustabil motvind, men vi hevder oss foreløpig nokså bra i konkurranse med skarpseilerne i vår klasse, som er lettere å manøvrere og bedre egnet til å seile tett på vinden.»»
Sol, regn, motvind og medvind over Nordsjøen. Innsatsen og samholdet er på topp blant toktmannskapet over Nordsjøen. Matros og vaktleder Ebbe Kiil i gult. Foto: Malin Kvamme
Toktmannskapet, som seiler og drifter skipet sammen med skipets profesjonelle besetning, kommer fra 14 ulike nasjoner. Det gav Lehmkuhl prisen for det mest internasjonale mannskapet.
Prisutdeling i Den Helder. Foto: Malin Kvamme
David Larsen (80) fra Tampa i California bidrar til det internasjonale miljøet. Han er en av seks amerikanere om bord.
– Min kone og jeg koser oss og har det helt fortreffelig. Vi liker å jobbe og vi liker å seile. Været kunne vært bedre, men vi har klart å komme oss igjennom det, sier han.
David Larsen er eldstemann om bord med sine 80 år. – «Hjemme i Tampa har min kone og jeg en seilbåt, en katamaran. VI har mye seiling igjen i oss fortsatt.» Foto: Malin Kvamme
Etter fem dager til sjøs nærmer etappen over Nordsjøen seg slutten. Nå venter landlov og en hyggelig Tall Ships-festival i Hartlepool med seilentusiaster fra hele verden. I sin siste rapport er kaptein Seidl fornøyd med både mannskap og plasseringen i konkurransen.
En spennende førsteetappe nærmer seg slutten. Blir det pallplass?! Foto: Malin Kvamme
«Det siste døgnet av regattaen har vært det mest spennende så langt, med hyppige vindendringer og derav mye seilmanøvrering. Etter å ha kjempet oss forbi to av de nærmeste konkurrentene, meddelte regattakomiteen i morges at sluttiden ville bli fremskyndet med 12 timer, slik at vi dermed kun hadde dagen i dag til å oppnå en bedre plassering. Dette ser vi ut til å ha klart, da vi ifølge de offisielle tilbakemeldingene nå ligger på en 3. plass i vår klasse og en 5. totalt i det tiden utløp kl. 22 norsk tid.
Dette er vi selvsagt veldig godt fornøyd med, i lys av at det faktisk har vært en av de mest utfordrende kappseilasene på lenge. Så vel vår egen besetning og de deltagende toktmannskapene berømmes for en fantastisk innsats under alle forhold, og vi ønsker alle en riktig god og vel fortjent landlov i Hartlepool.»
Topp stemning også blant Lehmkuhls egen besetning, her samlet ved bestikk oppe på halvdekk. Ti-kaffen er en av to populære faste, daglige pauser om bord. Foto: Malin Kvamme
De neste ukene skal Lehmkuhl delta på følgene etapper i Tall Ships Races:
– Hartlepool – Fredrikstad, 9.-15. juli (utsolgt)
– Fredrikstad – Lerwick, 18.-26. juli (Ledige billetter. Toktstipend tilgjengelig for de mellom 15 og 25 år) Les mer her.
– Lerwick – Arendal, 29. juli-3. august (utsolgt)
Foto: Malin Kvamme