Minutt-for-minutt med Statsraad Lehmkuhl på NRK
Statsraad Lehmkuhl blir NRKs minutt-for-minutt-satsting sommeren 2021! Gjennom seks uker skal «Sommerskuta» seile langs norskekysten fra nord til sør med direktesendinger på NRK seks kvelder i uken. Følg Statsraad Lehmkuhl på NRK gjennom hele sommeren, første TV-sending går av stabelen 6. juli!
– Dette er en gammel drøm som går i oppfyllelse. Å kunne reise langs vår fantastiske kyst med 98 meter ren eleganse, forteller Thomas Hellum, prosjektleder i NRK.
– Målet er å vise frem land og folk på «sakte-TV vis». Sommerprosjektene til NRK har i mange år prøvd å vise frem landet vårt, knytte oss sammen og fortelle gode historier. Med Statsraad Lehmkuhl får vi gjort alt dette. I tillegg til minutt-for-minutt-dekning, blir det 2-3 timers direktesendte TV-program seks kvelder i uken fra skipet.
Miljøfokus
Bærekraft og miljø blir sentrale temaer i sommerens sendinger.
– I sommer mer enn tidligere år blir selve reisen en del av fortellingen vår. På den måten vil også bærekraft, miljø og sjømannskap bli en naturlig del av innholdet, sier Hellum.
Miljøfokuset i NRKs sendinger passer som hånd i hanske til Statsraad Lehmkuhls egen målsetning om å være verdens mest miljøvennlige seilskip i sin klasse. Ren vindkraft står for 60-70% av fremdriften under seiling. Og med det nyinstallerte batteriet kan skipet gå til og fra kai uten skadelige utslipp fra drivstoff.
Reiserute
Reiseruten er utarbeidet av NRK og Lehmkuhls kapteiner i fellesskap. Seilasen legges både utaskjærs og innaskjærs og vil avsluttes i Arendal under Arendalsuka i august. Koronasituasjonen er en naturlig del av planleggingen.
– Vi vet fortsatt for lite om hvordan koronasituasjonen vil være til sommeren. Vi legger derfor ikke opp til store samlinger i havnene vi kommer til. Det er reisen som er målet, sier Hellum.
Thomas Hellum, prosjektleder for Sommerskuta. Foto: NRK.
Et flytende kringkastingshus
Som Norges største seilskip er Statsraad Lehmkuhl godt egnet til å huse et flytende kringkastingshus med kontrollrom.
– Og som seilende skoleskip er hun vant til å ha med «landkrabber». For å heise seil og drifte skipet trenger vi muskelkraft om bord. Dette betyr at vi skal ha med 30-40 medseilere. I løpet av februar vil vi åpne for å melde seg på til Sommerskuta, sier Hellum.
Stor begeistring
Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, forteller om stor begeistring for Sommerskuta blant sine kolleger.
– Det er helt fantastisk for stiftelsen å få denne anerkjennelsen og tilliten av NRK. Vi har jobbet med planene i lang tid, og nå gleder vi oss virkelig til å komme i gang.
Ifølge Vatle er Sommerskuta en unik mulighet for å vise frem Statsraad Lehmkuhl for hele nasjonen.
– Det å få nasjonal sendetid nesten hver dag gjennom hele sommeren har en uvurderlig verdi for oss. Mange har hørt om Statsraad Lehmkuhl, men de færreste har seilt med oss. Vi håper at enda flere vil fatte interesse for å seile i tiden som kommer.
Direktør for Statsraad Lehmkuhl, Haakon Vatle (t.v.) med Lehmkuhls kapteiner Marcus Seidl og Jens Joachim Hiorth
Sommerskuta og One Ocean Expedition
Samtidig som NRK går i land i Arendal på slutten av sommeren, setter Statsraad Lehmkuhl seil for jordomseilingen One Ocean Expedition. Målet er å skape oppmerksomhet rundt havets viktige rolle for en bærekraftig fremtid.
– Sommerskutas grønne fokus er en strålende oppbygning til jordomseilingen. Vi gleder oss stort til sendestart og skal gjøre vårt ytterste for at NRK og alle seerne får flotte TV-opplevelser gjennom sommeren.
- Dette er seilingsruten:
Havøysund 6.-7. juli
Øksfjord 8. juli
Hansnes 9. juli
Senjahopen 10. juli
Andenes 13. juli
Myre 14. juli
Melbu 15. juli
Stamsund 16. juli
Værøy 17. juli
Kjerringøy 18. juli
Selsøyvik 20. juli
Til havs (vest for Brønnøysund) 21. juli
Bessaker 22. juli
Kyrksæterøra 23. juli
Langøy 24. juli
Brattvåg 25. juli
Selje 27. juli
Askvoll 28. juli
Til havs (vest for Fedje) 29. juli
Lerwick (Shetland) 30. juli
Til havs (vest for Bergen) 31. juli
Strusshamn 1. aug. (ny)
Rubbestadneset 3. aug.
Kopervik 4. aug.
Lysebotn 5. aug. (ny)
Sirevåg 6. aug. (ny)
Båly 7. aug.
Bredalsholmen 8. aug.
Helgeroa 10. aug.
Holmestrand 11. aug.
Vollen 12. aug.
Skjærhalden 13. aug.
Stavern 14. aug.
Bratteklev 15. aug.
Av Helene Spurkeland
Publisert 21.01.21