Meny

Statsraad Lehmkuhl blir «Sommerskuta» på NRK

Minutt-for-minutt med Statsraad Lehmkuhl på NRK

Like før jul kunne vi endelig dele den gledelige nyheten om at Statsraad Lehmkuhl blir NRKs minutt-for-minutt-satsting sommeren 2021. Gjennom seks uker skal «Sommerskuta» seile langs norskekysten fra nord til sør med direktesendinger på NRK seks kvelder i uken. Reiseruten er snart klar, og første sending går av stabelen i slutten av juli.

– Dette er en gammel drøm som går i oppfyllelse. Å kunne reise langs vår fantastiske kyst med 98 meter ren eleganse, forteller Thomas Hellum, prosjektleder i NRK.

– Målet er å vise frem land og folk på «sakte-TV vis». Sommerprosjektene til NRK har i mange år prøvd å vise frem landet vårt, knytte oss sammen og fortelle gode historier. Med Statsraad Lehmkuhl får vi gjort alt dette. I tillegg til minutt-for-minutt-dekning, blir det 2-3 timers direktesendte TV-program seks kvelder i uken fra skipet.

Statsraad Lehmkuhl blir Sommerskuta minutt-for-minutt på NRK i 2021. Foto: Richard Sibley

Miljøfokus
Bærekraft og miljø blir sentrale temaer i sommerens sendinger.

– I sommer mer enn tidligere år blir selve reisen en del av fortellingen vår. På den måten vil også bærekraft, miljø og sjømannskap bli en naturlig del av innholdet, sier Hellum.

Sommerskuta skal seile norskekysten fra nord til sør i seks uker. Foto: Eivind Senneset 

Miljøfokuset i NRKs sendinger passer som hånd i hanske til Statsraad Lehmkuhls egen målsetning om å være verdens mest miljøvennlige seilskip i sin klasse. Ren vindkraft står for 60-70% av fremdriften under seiling. Og med det nyinstallerte batteriet kan skipet gå til og fra kai uten skadelige utslipp fra drivstoff.

Reiserute
Reiseruten utarbeidedes av NRK og Lehmkuhls kapteiner i fellesskap. Den skal være klar i løpet av februar. Seilasen legges både utaskjærs og innaskjærs og vil avsluttes i Arendal under Arendalsuka i august. Koronasituasjonen er en naturlig del av planleggingen.

– Vi vet fortsatt for lite om hvordan koronasituasjonen vil være til sommeren. Vi legger derfor ikke opp til store samlinger i havnene vi kommer til. Det er reisen som er målet, sier Hellum.


Thomas Hellum, prosjektleder for Sommerskuta. Foto: NRK. 

Et flytende kringkastingshus
Som Norges største seilskip er Statsraad Lehmkuhl godt egnet til å huse et flytende kringkastingshus med kontrollrom.

– Og som seilende skoleskip er hun vant til å ha med «landkrabber». For å heise seil og drifte skipet trenger vi muskelkraft om bord. Dette betyr at vi skal ha med 30-40 medseilere. I løpet av februar vil vi åpne for å melde seg på til Sommerskuta, sier Hellum.

Stor begeistring
Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, forteller om stor begeistring for Sommerskuta hos sine folk:

– Det er helt fantastisk for stiftelsen å få denne anerkjennelsen og tilliten av NRK. Vi har jobbet med planene i lang tid og virkelig gledet oss til nyheten skulle komme ut.

Ifølge Vatle er Sommerskuta en unik mulighet for å vise frem Statsraad Lehmkuhl for hele nasjonen.

– Det å få nasjonal sendetid nesten hver dag gjennom hele sommeren har en uvurderlig verdi for oss. Mange har hørt om Statsraad Lehmkuhl, men de færreste har seilt med oss. Vi håper at enda flere vil fatte interesse for å seile i tiden som kommer.

Direktør for Statsraad Lehmkuhl, Haakon Vatle (t.v.) med Lehmkuhls kapteiner Marcus Seidl og Jens Joachim Hiorth

Sommerskuta og One Ocean Expedition
Samtidig som NRK går i land i Arendal på slutten av sommeren, setter Statsraad Lehmkuhl seil for jordomseilingen One Ocean Expedition. Målet er å skape oppmerksomhet rundt havets viktige rolle for en bærekraftig fremtid.

– Sommerskutas grønne fokus er en strålende oppbygning til jordomseilingen. Vi gleder oss stort til sendestart og skal gjøre vårt ytterste for at NRK og alle seerne får flotte TV-opplevelser gjennom sommeren.

Vil du seile med Statsraad Lehmkuhl på den historiske førsteetappen av jordomseilingen One Ocean Expedition?
Det er fortsatt ledige plasser på Arendal – La Coruna, 20. – 28- august 2021!

Les mer om toktet Arendal – La Coruna her!

Les mer om jordomseilingen her!

Av Helene Spurkeland
Publisert 21.01.21

Tilbake til toppen