Meny

Statsraad Lehmkuhl kåret til verdens raskeste seilskip for 8. gang

For 8. gang er Statsraad Lehmkuhl den stolte vinner av «The Boston Teapot Trophy». Den internasjonale utmerkelsen tildeles det skipet som tilbakelegger størst distanse under seil i løpet av 124 timer. Vinnerdistansen til Statsraad Lehmkuhl på 1254 nautiske mil tilsvarer stekningen Bergen – Madrid i luftlinje, og toppfarten ble målt til imponerende 19,5 knop. Ingen andre seilskip har mottatt det prestisjetunge troféet flere ganger enn Statsraad Lehmkuhl.


Kaptein Jens Joachim Hiorth i frisk vind over Atlanteren

– Nyheten om at vi faktisk hadde seilt lengst også i året 2017/2018 ble selvfølgelig svært godt mottatt blant mannskapet, sier Jens Joachim Hiorth, kaptein på Statsraad Lehmkuhl.

Det var under et tokt fra USA over Atlanterhavet med den norske Sjøkrigsskolen at Statsraad Lehmkuhl bokstavelig talt fikk god vind i seilene.

– Denne gangen kom distansen uvanlig tidlig, det var faktisk de første 124 timene med seiling etter avgangen fra USA som ga best uttelling, sier Hiorth. Det var virkelig en «flying start» på hjemturen over Atlanteren. Vi hadde akkurat satt seil, og de neste fem døgnene hadde vi tidvis en stri tørn ettersom forholdene var svært vekslende før vinden døde helt det siste døgnet. Med over 1250 nautiske mil bak oss visste vi med en gang at vi kom til å ha en god «søknad» inne til Boston Teapot Trophy 2017/2018, sier kaptein Hiorth.

Seilskip fra hele verden kan konkurrere om «The Boston Teapot Trophy», som har blitt delt ut hvert år siden 1964. Konkurransen går fra 1.oktober til 1.oktober og Statsraad Lehmkuhls vinnerseilas for året 2017/2018 fant sted i november i fjor. Utmerkelsen deles ut av STI, et internasjonalt seiltreningsforbund med 29 medlemsland.

Vunnet «tekannen» 7 ganger tidligere
Statsraad Lehmkuhl har mottatt trofeet hele syv ganger tidligere, i 2008, 2010, 2011, 2012, 2014, 2016 og i 2017. Ingen andre seilskipet har vunnet dette prestisjetunge trofeet flere ganger enn «Statsraaden». Selve overrekkelsen skjer under en konferanse i Seville i Spania i november 2018. Kaptein Hiorth gleder seg til å motta utmerkelsen på vegne av skipet.

– Akkurat denne utmerkelsen setter nok mange høyere enn alt annet, og jeg retter en stor takk til besetningen for innsatsen. Nå gleder jeg meg stort til å få overrakt ‘tekannen’ på vegne av oss alle sammen, sier Hiorth.

The Boston Teapot Tropy trygt plassert i sin vakre trekasse.

Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, er svært tilfreds med utmerkelsen.
– Det er med stor ære og glede at vi igjen har vunnet Boston Teapot-troféet. Dette viser at Statsraad Lehmkuhl er et raskt seilskip med et eksepsjonelt mannskap. Et godt skip, et dyktig mannskap og gunstige værforhold var en perfekt kombinasjon, sier Vatle.

Selve troféet er en kopi av en tekanne fra 1782. Orginalen var et symbol på det berømte amerikanske opprøret mot engelskmennene i 1773, kalt «The Boston Tea Party», som ble en viktig forløper til den amerikanske uavhengighetskrigen. Det var en av opprørene fra Boston, Paul Revere, som laget orginalen.

Historien bak The Boston Teapot Trophy. Teksten er innrammet i trekassen som huser troféet.

Statsraad Lehmkuhl er for tiden på vei mot Island med kadetter fra den nederlandske sjøkrigsskolen. Skipet returnerer til Bergen i slutten av oktober.

“Denne gangen kom distansen uvanlig tidlig, det var faktisk de første 124 timene med seiling etter avgangen fra USA som ga best uttelling, Det var virkelig en «flying start» på hjemturen over Atlanteren. ” Jens Joachim Hiorth, kaptein på Statsraad Lehmkuhl
Tilbake til toppen