Meny

Vidar Helgesen er One Ocean Expeditions nye goodwill-ambassadør

Vidar Helgesen, nylig utnevnt til ny leder for Unescos Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC), har takket ja til rollen som goodwill-ambassadør for One Ocean Expedition. – Statsraaden er en uslåelig arena for å samle mennesker og til å formidle kunnskap, sier Helgesen.

“One Ocean Expedition er et utmerket eksempel på hva Havtiåret vil oppnå, nemlig å nå bredt ut med budskapet om hvor avgjørende havet er for oss.”

Som ny leder for FNs internasjonale havkommisjon får Helgesen en sentral posisjon innen internasjonal havforskning. Sammen med sin bakgrunn som klima- og miljøminister bringer han med seg et dypt engasjement for hav og bærekraft til ekspedisjonen.

Hva var det som motiverte deg til å bli goodwill-ambassadør for One Ocean Expedition?

One Ocean Expedition er et inspirerende bidrag til UN Decade for Ocean Science for Sustainable Development (FNs havtiår), og ettersom IOC koordinerer havtiåret vil jeg gjerne bidra.

Kan du forklare hva FNs tiår for havforskning innebærer, og hvorfor det er viktig for fremtiden?

Vi vet i dag at havet er avgjørende og viktig for planet og mennesker, men det er fremdeles mye vi ikke vet om hva som skjer i havet. Havtiåret skal bidra til å få frem mer vitenskapelig kunnskap om havet, med formål å bidra til bærekraftig utvikling.

– Det er derfor et tiår ikke bare for forskere, men for alle som er avhengig av havet og som kan bidra til havets helse. Det vil si oss alle. One Ocean Expedition er et utmerket eksempel på hva Havtiåret vil oppnå, nemlig å nå bredt ut med budskapet om hvor avgjørende havet er for oss.
Seilingsruten for One Ocean Expedtion 2025 – 2026. Statsraad Lehmkuhl skal besøke mer enn 25 havner på tre ulike kontinenter.

Under One Ocean Expedition seiler Statsraad Lehmkuhl som en offisiell representant for FNs havtiår. Hvordan tror du ekspedisjonen kan bidra til å engasjere både publikum og beslutningstakere i arbeidet for et bærekraftig hav?

– Statsraaden er en uslåelig arena for å samle mennesker og til å formidle kunnskap, både når den ligger i havn og når den er på havet. Det skal endel til for å engasjere travle beslutningstagere, men du skal være ganske usedvanlig blasert for ikke å ville gå ombord i Statsraad Lehmkuhl. Derfor har One Ocean Expedition svært gode forutsetninger for å invitere nøkkelpersoner, møte dem med kunnskap om hvor viktig havet er og hvordan det står til med det, og gå i dialog om nødvendig innsats for et friskere hav.

Hva håper du vil være de langsiktige resultatene av One Ocean Expedition for både Norge og det internasjonale samfunnet?

– Det samme som målet for Havtåret: Å mobilisere den kunnskapen vi trenger for det havet vi ønsker oss.
Forelesning på stordekk i Stillehavet under den første One Ocean Expedition. Foto: Malin Kvamme

Til slutt, hva er ditt personlige forhold til havet, og hvordan har det påvirket ditt engasjement for havrelaterte saker?

– Jeg er født i Bodø i en familie der havet ga inntekter, lykke og ulykke i generasjoner. Og jeg er oppvokst på Nøtterøy der skipsfart, hvalfangst – og ikke minst bading! – var hverdagslige innslag. Min morfar var klippfiskhandler og -reder som seilte fisk til Bergen, og derfra ble som kjent fisken eksportert ut i verden.

– Som min gamle sjef og nå goodwill-kollega Erna Solberg pleier å si det: Bergen er grunnlagt på utnyttelse av nordlendinger. Men siden det som kjent ikke nytter å danke ut bergensere, får man slå seg sammen med dem, så nå stiller jeg gladelig opp for Statsraaden!

Med sin nye rolle slutter Helgesen seg til et imponerende team av goodwill-ambassadører for ekspedisjonen, som inkluderer blant annet Kronprins Haakon Magnus, statsminister Jonas Gahr Støre, Høyre-leder Erna Solberg og FNs spesialutsending for havet, Peter Thomson.

Publisert 14.11.24
Av Helene Spurkeland

Foto: Vidar Helgesen, Eivind Senneset, Helene Spurkeland

Tilbake til toppen