Venneforeningen
Hvorfor bli med i Venneforeningen?
Den aller største belønningen ved å være medlem av Statsraad Lehmkuhls Venner er vissheten om at skipet bevares for kommende generasjoner. Som medlem bidrar du til å sikre at Bergen og Norge fortsatt kan være stolte av å ha verdens største, eldste og best bevarte seilskip i operativ drift. I tillegg får du medlemsblad og vennepriser på utvalgte varer som kaffe og vafler i stiftelsens bar og egne kampanjer i nettbutikken.
Venneforeningen har i alle år vært en svært viktig støttespiller for seilskipet Statsraad Lehmkuhl og bidrar årlig med økonomisk støtte til en hel rekke prosjekter som sikrer utbedring og videre drift av skipet. Statsraad Lehmkuhl er i dag i helårsdrift og i mer aktivitet enn noen gang.
BESTILL BEDRIFTSMEDLEMSKAP HER
Ønsker du heller å gi et engangsbidrag og uforpliktende gave? VIPPS: 582948
Medlemsfordeler:
I tillegg til å støtte «Bergens stolthet», får du en velkomstpakke med klistermerke, en pin med Venneforeningens logo og foreningens vedtekter. Livsvarige medlemmer og medlemsbedrifter får i tillegg en diplom som bekrefter at de er en viktig støttespiller for Statsraad Lehmkuhl.
Medlemsblad:
Som medlem får du tilsendt et medlemsblad om våren. Dette utgis også som bilag i Bergens Tidene.
Vennepriser:
Med «vennekortet» som kan hentes på Bradbenken i Bergen etter avtale, får du vennepris på utvalgte varer som kaffe og vafler i stiftelsens egen bar «Statsraaden Bar & Reception».
Du vil også få del i egne medlemskampanjer på suvenirer i stiftelsens nettbutikk.
«Venneforeningen har vært en av de viktigste støttespillerne gjennom stiftelsens over 40 år lange historie.» Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl
Venneforeningen bidrar årlig med økonomisk støtte til en hel rekke prosjekter som sikrer utbedring og videre drift av skipet. Statsraad Lehmkuhl er i dag i helårsdrift og i mer aktivitet enn noen gang.
Venneforeningen har blant annet bidratt til følgende prosjekter:
- 2021: Kr 500 000 til innholdsprodusenter på skipet under jordomseilingen «One Ocean Expedition».
- 2019: Kr 137 000 i toktstipend for ungdommer som ønsker å seile med Statsraad Lehmkuhl.
- 2018: Kr 2 millioner til verkstedsopphold. Kr 7 000 til oppussing av skipets formesse.
- 2017: Kr 24 000 til nytt tv- og lydsystem i mannskapsmessen. Kr. 500 000 til oppgradering fra resepsjon til bardrift i skur 7.
- 2016: Kr 255 000 til nytt osmoseanlegg. Kr 137 000 til nytt solseil, stordekk. Kr 130 000 til omtrekking av benker, banjerne.
- 2015: Kr 480 000 til innkjøp av nytt gråvannsanlegg.
- 2014: Kr 250 000 til ny buffét i mannskapsmessen. Kr 42 000 til produksjon av film om skipet. Kr 200 000 til jubileumsåret.
- 2013: Kr 4 millioner til diverse prosjekter på verksted, blant annet ny bysse og fornyelse av kjøl og frys.
- 2012: Kr 100 000 til ny hjemmeside.
- 2011: Kr 1,3 millioner til ny propell.
- 2008: Kr 300 000 til fornyelse av instrumenter om bord.
- 2007: Kr 250 000 til oppussing av skipets ornamenter.
- 2006: Kr 600 000 til ombygging av Skur 7, stiftelsens kontorlokaler.
- 2005: Kr 420 000 til innkjøp av nye livbåter.
- 2003: Kr 3 millioner til omfattende renovering av skipets stordekk.
- 1998: Kr 1,7 millioner til reparasjon og rehabilitering av akterskipet, samt nye generatorer.
- 1995: Deltok i finansieringen av ny seilgarderobe til skipet. Kjøpte også 225 stoler til skipet.
- 1982: Skaffet skipet ny hovedmotor.
I tillegg gir venneforeningen hvert år et bidrag til stiftelsen på kr 20 000 til gjennomføring av en skjærgårdstur for langtidssyke barn ved Haukeland Universitetssjukehus.
Takket være alle våre medlemmer og andre støttespillere har disse prosjektene vært mulig å gjennomføre.
Uvurderlig støtte
Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, forteller at Venneforeningen lenge har spilt en uvurderlig rolle.
– Venneforeningen har vært en av de viktigste støttespillerne gjennom stiftelsens nesten femti å lange historie. Da Statsraad Lehmkuhl ble en stiftelse i 1978, var skipet i elendig forfatning etter å ligget for anker i flere år. Som en del av konkursboet etter Reksten stod skipet i fare for å bli solgt til utlandet. Venneforeningen dro derfor i gang en formidabel massemønstring og pengeinnsamling blant bergenserne for å forhindre at skipet skulle forsvinne fra Bergen. Med det betydelige økonomiske bidraget som ble overrakt den nyopprettede stiftelsen kunne det viktige arbeidet med å ruste opp skipet endelig starte. Venneforeningen bidro dermed sterkt til å redde Statsraad Lehmkuls fremtid. Vi håper å kunne stole på Venneforeningens fantastiske støtte også i fremtiden, sier Vatle.
Jordomseiling og historisk oppussing
Fortsatt venter nye restaureringsoppgaver for Statsraad Lehmkuhl. I 2021 kastet skipet loss for sin aller første jordomseiling. «One Ocean Expedition» har fokus på bærekraft og er det største prosjektet i skipets historie. I løpet av tjue måneder skal skipet seile jorden rundt og besøke 35 ulike havner over hele verden. For å gjennomføre seilasen, måtte skipet gjennom en historisk restaurering, der stålplatene i skroget ble skiftet ut. Restaureringen var kostbar, og Venneforeningens bidrag utgjorde en viktig rolle i arbeidet.
KLIKK HER FOR Å SE NRK HORDALANDS FLOTTE REPORTASJE FRA RESTAURERINGSARBEIDET!
Venneforeningens styre
Venneforeningen har et dedikert styre som jobber aktivt for å skaffe flere medlemmer og sikre Statsraad Lehmkuhl nødvendige bidrag. Styret består av:
- Styreleder: Grete Line Simonsen
- Styremedlem: Frank Karlsen
- Styremedlem: Nina Strømsnes
- Styremedlem: Inge Sæthre
- Styremedlem: Lasse Hiis Bergh
- Observatør: Bernt Jacob Schwings Pettersen (styreleder i stiftelsen)
- Observatør: Haakon Steinar Vatle (direktør i stiftelsen)
- Administrasjon: Guni Kaldestad
Tusen takk til alle som bidrar til å bevare Statsraad Lehmkuhl! Ditt bidrag teller!
BESTILL BEDRIFTSMEDLEMSKAP HER
Ønsker du heller å gi et engangsbidrag og uforpliktende gave? VIPPS: 582948