Ofte stilte spørsmål
Ofte stilte spørsmål
Her har vi samlet noen av de mest vanlige spørsmålene om seiltoktene våre. Send oss gjerne en e-post om du ikke finner svarene du leter etter: lehmkuhl@lehmkuhl.no, eller ring oss på 55 30 17 00.
Passer et seiltokt for alle?
Ja, det gjør det! Et seiltokt er først og fremst veldig gøy – så lenge en er innstilt på en aktiv og sosial ferie og har normal, god helse. Alle blir en del av mannskapet og bidrar til å seile og drifte skipet sammen. Vi bor tett på hverandre og deler på både arbeidsoppgaver og opplevelser.
Dersom du er mest lysten på en avslappende luksusferie ved bassengkanten, er kanskje ikke et seiltokt noe for deg. Men er du klar for å delta i et flott fellesskap, få mektige naturopplevelser og nye vennskap til havs, kan vi varmt anbefale et tokt med oss! Statsraad Lehmkuhl er en av verdens vakreste seilskuter og en levende del av norsk sjøfartshistorie som vil deg en autentisk opplevelse av seilskutetiden!
Verdens vakreste seilskip, Statsraad Lehmkuhl, i Karibia under jordomseilingen One Ocean Expedition 2021 – 2023. Foto: Isak Okkenhaug
Hva er aldersgrensen?
I ordinære seilingsår er nedre aldersgrense 12 år når en reiser i følge med en foresatt/verge, og 15 år hvis en reiser alene. De over 70 må levere en legeattest som bekrefter at en er ved god helse.
På One Ocean Expedition-toktene må en være 15 år for å delta, og en må reise sammen med en foresatt. For å reise alene, må en ha fylt 18 år ved toktstart.
Må jeg kunne noe om seiling for å være med?
Nei, det kreves ingen forkunnskaper eller erfaring for å delta. Du vil få all nødvendig opplæring i seiling og tradisjonelt sjømannskap av vårt dyktige og hyggelige mannskap.
Hva er «sjøvakter»?
Like etter ombordstigning deles alle medseilerne opp i tre vaktlag. Sammen med vaktlaget ditt går du firetimers sjøvakter, to ganger i døgnet. Det vil si at du er på vakt totalt åtte timer per dag. Utenom sjøvaktene disponerer du tiden din slik du vil.
Sjøvaktene fordeles slik:
Rød vakt: kl. 12-16 / kl. 24-04
Hvit vakt: kl. 04-08 / kl. 16-20
Blå vakt: kl. 08-12 / kl. 20-24
Når du har vakt får du tildelt ulike oppgaver som å stå til rors, stå utkikk, gå brannvakt og være bøyevakt. De som ikke bemanner vaktpostene får opplæring i seilmanøvre, riggentring, knop og stikk og mye annet. Når du ikke er på vakt disponerer du tiden din slik du vil.
Innad i vaktlaget, som blir din faste «gjeng» på turen, tar alle godt vare på hverandre. De unike opplevelsene en deler på et seilskip skaper et flott samhold. Her er det lett å få nye venner og styrke relasjonene reisekameratene sine! Foto: Malin Kvamme
Er jeg nødt til å gå opp i riggen?
Nei, entring i riggen er helt frivillig. For å hendtere de mange seilene på Lehmkuhl trengs det folk både oppe i riggen og nede på dekk. Dersom du er usikker om du vil forsøke eller ikke, anbefaler vi at du gjør et forsøk. Husk at det er lov til å ombestemme seg underveis! For mange blir entringen et høydepunkt på turen. Det er en fantastisk opplevelse å jobbe med seilene oppe i riggen! Utsikten er formidabel, og mestringsfølelsen tar en med seg hele livet! Foto: André Marton Pedersen
På din første tur opp får du følge av mannskapet, som passer på at alt går rett for seg. På de fleste seiltokt blir det flere anledninger for å entre i riggen. På de korte toktene, 2-3 dager, vil det, av praktiske årsaker, bli færre anledninger til å gå opp. Utkikken er en av de faste vaktpostene som en bytter på i vaktlaget. Hver vaktpost v are i om lag en time.
Hvilke fysiske krav har dere til de som opp i riggen?
– 1 «pull-up» etterfulgt av 10 sekunder henging i armene gir mulighet til full entring i riggen, inkludert baugsprydet.
– Henge etter armene i 10 sekunder (uten «pull-up») gir mulighet til å entre undervant og underrær, det vil si at man kan entre opp til den første salingen (plattformen) i masten, men ikke gå over den. Man kan også gå ut på baugsprydet.
– Dersom man ikke innfrir kravet om å henge fritt etter armene i 10 sekunder, kan man dessverre ikke entre i riggen overhodet, inkludert å gå ut på baugsprydet.
En «pull-up» er en øvelse hvor man henger fra en stang med strake armer og håndflatene vendt fra deg, og trekker kroppen opp til haken er over stangen. Vi beklager at kravene kan hindre noen i å bevege seg i riggen. Årsaken er direkte knyttet til sikkerheten.
Er jeg sikret når jeg går opp i riggen?
Alle som går opp i riggen må være sikret med en sikkerhetsline.
Er sjøsyke et problem?
Det er veldig individuelt. Noen er uheldige og blir sjøsyke i starten, men det går som regel over etter en dag eller to. Å være ute i frisk luft og delta i arbeidet på dekk pleier å hjelpe. Ta med reisemedisin etter behov, men merk at en kan ikke entre i riggen etter å ha tatt medikamenter som advarer mot bilkjøring eller håndtering av maskiner etter inntak. Det samme gjelder for legemidler med rød varseltrekant.
Er det internett om bord?
Telefon – og nettdekningen forsvinner når vi kommer ut på havet, og toktmannskapet har ikke tilgang til skipets wifi. Et seiltokt er dermed en nydelig mulighet for å logge helt av og få en etterlengtet digital pause!
«Digital Detox»! Uten mobilen som en kronisk «forstyrrer», kan en fullt ut være til stede i øyeblikket og nyte havet – og hverandre!. Foto: Richard Sibley
Kan jeg bo på lugar?
Nei, på Lehmkuhl sover toktmannskapet side om side i hengekøyer på banjer, slik sjøfolk har gjort i århundrer. Køyene er utstyrt med liggunderlag, sovepose, pute og eventuelt øreplugger og sovemaska tar du med selv.
Du får tilgang til ditt eget låsbare skap, samt plass i en skipskiste, der du kan oppbevare tingene dine.
Banjerne er toktmannskapets sove- og oppholdsrom under dekk. Det er to banjere: Forre og aktre, begge med klimaanlegg og oppvarming.
Er det dusj om bord?
Det er gode sanitære forhold med separate dusjer og toaletter. Høsten 2023 totalrenoveres både dame- og herre-badene.
Hva med måltider?
Frokost, lunsj og middag er inkludert i billetten. I tillegg serveres det et enkelt brødmåltid til nattens vaktlag og en snack til «trekaffen», som er en av to faste, hyggelige fellespauser på dagtid.
Meld fra om eventuelle matallergier ved påmelding. Vi tilpasser maten så langt det er praktisk gjennomførbart. Har du ekstreme allergier, som hypersensitivitet for nøtter, kan du av sikkerhetshensyn dessverre ikke delta.
Kaffe og vann er tilgjengelig hele dagen. I tillegg kan du kjøpe brus, godteri og andre taxfreevarer i Slappen (skipskiosken).
Alle måltidene serveres som buffet på forre banjer. Om været tillater det, er det mange som nyter maten oppe på dekk.
Kan jeg overnatte om bord når skipet ligger til kai?
Vi tilbyr overnatting ved kai på mange av toktene våre. Sjekk hva som gjelder for ditt tokt. Overnatting kan bestilles samtidig med billetten, eller etterbestilles på e-post.
Pris er for overnatting ved kai i 2024:
1 natt før avgang: kr. 950,- inkl. frokost
1 natt etter ankomst: kr 950,- inkl. frokost
2 netter etter ankomst: kr 1900,- inkl. frokost
Hva skjer dersom noen blir syke om bord?
Vi har en lege eller sykepleier med på alle toktene, og skipet har et lite hospital med medisinsk utrustning etter internasjonal standard. Køyesenger og toalett/dusj er tilgjengelig på hospitalet.
Trenger jeg pass for å delta?
Når vi seiler til eller havner i utlandet må alle ha med pass, også til våre naboland.
Kan jeg kjøpe suvenirer om bord?
Ja, vi selger et rekke suvenirer som gensre, kapser og T-skjorter. Snakk med mannskapet for åpningstider i suveniren.
Kan jeg drikke alkohol om bord?
Det er totalforbud mot alkohol og selvsagt andre rusmidler når vi seiler. Det hender vi serverer alkohol når skipet ligger til kai, som oftest i forbindelse med arrangementer om bord.
Hvor mye bruker en motoren?
Målet er alltid å seile mest mulig og bruke motoren minst mulig. Men noen ganger er ikke vinden på vår side. Da må vi ta i bruk motorkraft for å unngå det mest ubehagelige været eller for å nå frem til destinasjonen i tide.
Må jeg ha reiseforsikring for å delta?
Ja, for å delta på tokt er det et absolutt krav at du har gyldig reiseforsikring. Den bør dekke krav og følge anbefalinger fra lokale myndigheter, samt kostnader ved eventuelle planlagte aktiviteter og reiser på land før og etter toktet.
Dersom du blir forhindret fra å delta på toktet på grunn av helse/sykdom, skal krav om refusjon rettes til forsikringsselskapet ditt. Vi kan sende deg en bekreftelse på bookingen din, dersom forsikringsselskapet ditt krever et slikt dokument i forbindelse med refusjon.
Dersom vi må kansellere toktet, vil toktbilletten(e) bli refundert. Merk at vi ikke refunderer andre utgifter som flybilletter, hotell, etc. Dette er det din egen reiseforsikring som eventuelt må dekke. Kontakt forsikringsselskapet ditt og sjekk at du er godt dekket inn.
Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne!
Telefon: 55 30 17 00 (kl. 10:00 – 14:00)
E-post: lehmkuhl@lehmkuhl.no
Kontoret på Bradbenken er åpent fra 09:00 til 16:00.