Meny

«One Ocean Expedition»: Jorden rundt for et bærekraftig hav

I 2021 går startskuddet for Statsraad Lehmkuhl sin aller første jordomseiling. Den nitten måneder lange seilasen har fått navnet «One Ocean Expedition» og skal sette fokus på bærekraft og kunnskap om havet. Jordomseilingen er en offisiell del av FN sitt havsatsningsstiår og skipet skal besøke 37 ulike havner over hele verden. «One Ocean Expedition» er et nasjonalt prosjekt av internasjonalt format og det største i skipets historie, sier Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl.

“Norge er en stolt havnasjon med kunnskap og ressurser til å skape bærekraftige løsninger.” Haakon Vatle, direktør i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl

Et bærekraftig hav
Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl har som mål å bli verdens mest miljøvennlige seilskip i sin klasse, noe som blir innledningen til skipets største prosjekt noensinne: En atten måneder lang jordomseiling med fokus på bærekraft.

– «One Ocean» er et nasjonalt prosjekt av internasjonalt format og det største i skipets over hundre år lange historie. Seilasen skal forene ungdommer, forskere og ledere over hele verden til å bygge ny kunnskap om bruk og bevaring av våre marine ressurser. Norge har verdensledende marine forskningsmiljøer, men like viktig er det at vi skal ut og møte andre med kunnskap om havet for å lære av dem, sier Vatle.

Jordomseilingen «One Ocean» er en offisiell del av FNs tiår for havforskning.

Jordomseilingen er en del av FNs tiår for havforskning og formålet er å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets sentrale rolle for en bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv. Underveis skal Statsraad Lehmkuhl sende hjem jevnlige rapporter til bl.a. skoler og utdanningsinstitusjoner.
Statsraad Lehmkuhl skal besøke 35 havner under den halvannet år lange jordomseilingen.

Forskning, utdanning og konferanser  
Forskning og utdanning står sentralt i prosjektet. Underveis skal det drives forskning og gjennomføres jevnlig prøvetaking for måling av karbonmengde og plastinnhold i havet. I samarbeid med nasjonale utdannings- og forskingsinstitusjoner blir det også et eget utdanningsløp for fremtidens bærekraftige ledere. I de 35 besøkshavnene skal Statsraad Lehmkuhl benyttes til høynivåmøter, mottagelser og konferanser.

Solide samarbeidspartnere
Statsminister Erna Solberg signerte for kort tid siden en avtale om å bli goodwill-ambassadør for «One Ocean».
– Å ha Erna Solberg med på laget bidrar til å løfte «One Ocean» opp på et nasjonalt nivå. Både som statsminister, og ikke minst som leder av det Internasjonale Havpanelet, vil hun fremme innholdet i jordomseilingen og bidra til at prosjektet blir en suksess.

Statsminister Erna Solberg signerte nylig en avtale om å bli goodwill-ambassadør for «One Ocean». Her sammen med Haakon Vatle, direktør for Statsraad Lehmkuhl.

Med seg på laget har Statsraad Lehmkuhl fått solide samarbeidspartnere fra både forskning, utdanning, næringsliv og politikk: UNESCO’s Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC), Utenriksdepartementet, Universitetet i Bergen, Bjerknessenteret for klimaforskning, Havforskningsinstituttet, Høgskulen på Vestlandet, NORCE, GAC, Telenor Maritime, Mowi, Fjordkraft, Norwegian Hull Club, DNV-GL, Bergens rederiforening, Skuld, Helse Bergen/Radio Medico og Bergen Næringsråd. Vatle setter stor pris på de gode partnerne, men legger ikke skjul på at stiftelsen gjerne vil ha flere med på laget. Han oppfordrer interesserte å ta kontakt med stiftelsen for mer informasjon.

Havnasjonen Norge
Haakon Vatle mener Norge har et spesielt ansvar for å lede an i arbeidet med kunnskapsutveksling og globale havforpliktelser.
– Norge er en stolt havnasjon med kunnskap og ressurser til å skape bærekraftige løsninger. Men nå haster det. Vi kan ikke sitte å se på. Vi som nasjon må vise vei, dele kunnskap og bidra til å iverksette forpliktende tiltak for å sikre havene våre, sier Vatle.

Billettsalg til åpne etapper i begynnelsen av 2020
Den komplette seilingsruten blir klar i løpet av høsten 2019. Noen av etappene blir åpne for publikum og målet er å legge billettene ut for salg i starten av 2020. Alle som ønsker å delta på jorsomseilingen vil da kunne bestille billetter via nettsidene til Statsraad Lehmkuhl. I løpet av høsten lanseres også et eget nettsted for «One Ocean». I mellomtiden vil det være mulig å melde seg på nyhetsbrev med oppdateringer om jordomseilingen.

KLIKK HER FOR Å MELDE DEG PÅ NYHETBREV OM SKIPET OG JORDOMSEILINGEN.

Statsraad Lehmkuhl sine partnere på jordomseilingen «One Ocean»:

Tilbake til toppen