Meny

Kronprins Haakon blir goodwill-ambassadør for One Ocean Expedition

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon har takket ja å bli goodwill-ambassadør for Statsraad Lehmkhuls neste store ekspedisjon, One Ocean Expedition 2025-2026.

Kronprins Haakon har lenge engasjert seg for miljøvern og bærekraft.

– «Menneskers liv og framtid på jorda er avhengig av at vi tar vare på havet. Jeg håper One Ocean Expedition 2025-2026 vil bidra til et stort internasjonalt engasjement for å bedre havets helse,» sier Kronprins Haakon.

Ekspedisjonen skal seile under FN-flagg som en offisiell representant for FNs havtiår. Formålet er å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om de store utfordringene havet står overfor. Gjennom forskningsaktiviteter, kunnskapsformidling og politisk dialog ønsker ekspedisjonen å inspirere til et globalt engasjement for et bærekraftig hav.

– «Vi er utrolig stolte og takknemlige for at Kronprins Haakon har valgt å bli goodwill-ambassadør for One Ocean Expedition,» sier Haakon Vatle, ekspedisjonsleder og direktør i stiftelsen Statsraad Lehmkuhl.

– «Hans engasjement og støtte er en sterk motivator for vårt videre arbeid og bidrar i stor grad til at vi når ut med vårt budskap til et globalt publikum», legger Vatle til.

Planlagt seilingsrute One Ocean Expedition. 2025-2026. Med forbehold om endringer. Grafikk: Christian Ertvaag

One Ocean Expedition skal besøke 20 forskjellige havner i Europa, USA, og Sentral- og Sør-Amerika. Et av de mest spennende aspektene er planene om følge i Roald Amundsens kjølvann og seile gjennom den legendariske og svært utfordrende Nordvestpassasjen i Arktis på reisen fra Atlanterhavet til Stillehavet.

Den kommende ekspedisjonen i 2025 bygger videre på suksessen til den forrige, den 20 måneder lange One Ocean Expedition 2021-2023. Den ble muliggjort av et sterkt samarbeid mellom ledende havforsknings- og utdanningsinstitusjoner, offentlig forvaltning og næringsliv. Det samme vil gjelde for One Ocean Expedition 2025-2026.

Les mer om One Ocean Expedition her.

Foto av Kronprins Haakon: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff
Foto under: Malin Kvamme

Av Helene Spurkeland
Publisert 03.04.24

“Jeg håper One Ocean Expedition 2025-2026 vil bidra til et stort internasjonalt engasjement for å bedre havets helse.” H.K.H. Kronprins Haakon
Tilbake til toppen