Meny

Eneste sjanse i år: Sensommertokt til Shetland, 30.aug.- 4.sep.!

Årets eneste seiltokt med Statsraad Lehmkuhl!

Bli med på et spennende sensommertokt til vikingøyene i vest! Unike opplevelser om bord på Norges største, eldste og vakreste seilskip. Eneste sjanse til å seile i 2020. Hey ho, let´s go!

“Og det beste, eller verste(?), av alt: Ingen internettdekning til havs, kun ekte folk og ekte opplevelser!”

Grip sjansen og bli medseiler på årets eneste seiltokt med Statsraad Lehmkuhl! En tur fylt med med fantastiske naturopplevelser, seilopplæring og nye bekjentskaper til havs!

På grunn av Covid-19 blir dette den eneste seilasen som publikum kan delta på i 2020. Alle de andre turene er kansellert frem til 26. august. Det er derfor med stor glede vi nå ENDELIG snart skal ut og seile igjen!

Med forbehold om endringer:
Bergen – Lerwick, Shetland (UK) – Bergen
30. august – 4. september 2020
Over 25 år: kr. 7250,-
12-25 år: kr. 5800,- 
Alle måltider er inkludert.

Avg. Bergen: Søndag 30. aug. kl. 14:00
Ank. Lerwick: Tirsdag 1. sep. kl. 13:00
Avg. Lerwick: Onsdag 2. sep. kl. 09:00
Ank. Bergen: Fredag 4. sep. kl. 10:00
Ombordstigning i Bergen: kl. 10:00-13:00
Overnatting i hengekøye. 12 års aldersgrense. 

Vi gjør oppmerksom på at vi muligens ikke får gå i land på Shetland på grunn av gjeldende reiseanbefalinger.  
Vi ser på alternative løsninger ved enten å gå til kai uten landlov eller finne et egnet sted å ankre opp, eventuelt bruke ekstra tid til å seile mer. Vi følger situasjonen fra dag til dag og håper selvsagt at det vil bli mulighet for en tur i land i koselige Lerwick. Sensommertoktet kommer til å bli en fantastisk opplevelse, uansett hvilket alternativ som blir gjeldende.

Ekstra tiltak:
På grunn av smittevernstiltak mot Covid-19 reduserer vi antall medseilere, slik at vi sikrer god avstand om bord og tilstrekkelig plass mellom hengekøyene. Matservering og andre særskilte hygienetiltak vil bli gjort i henhold til gjeldende smittevernsregler. Medseilerne vil bli bedt om å fylle ut en egenerklæring før ombordstigning, og vi stiller krav om at alle som kommer om bord, inkludert mannskap, må være symptomfrie. 

NB: Begrenset antall billetter tilgjengelig. Er du sulten på et eventyr til havs med Norges største og raskeste seilskute anbefaler vi at du ikke venter for lenge med å bestille!

BESTILL BILLETT TIL SENSOMMERTOKT HER!


Foto: Eivind Senneset.

Populære tokt
En av grunnene til at Shetlandsturene er så populære er den korte avstanden ut til åpent hav. Allerede et par timer etter at vi legger fra kai i Bergen passerer vi Marstein fyr og har det åpne havet foran oss. Mobiltelefoner legges bort, og vi er klar for å seile! Etter to dager med herlige naturopplevelser og seilopplæring over Nordsjøen ankommer vi Shetland.

Ingen forkunnskaper nødvendig
Et seiltokt er noe langt mer enn en ordinær ferie. Som medseiler blir du en del av besetningen og bidrar aktivt til å seile og drifte skipet. Ja, uten din innsats er det faktisk ikke mulig å seile et så stort skip som Statsraad Lehmkuhl! Alle går sjøvakter, deltar på seilmanøvre, trekker i tau og sover side om side i hengekøyer, slik sjøfolk har gjort i århundrer. Men det blir også masse tid til å slappe av, spise god mat, prate med de andre, eller simpelthen sitte rolig ute på dekk og ta inn de fantastiske inntrykkene havet byr på. Tidligere erfaring med seiling er på ingen måte påkrevd, vårt vennlige mannskap vil lære deg alt du trenger for en trygg og fin seilas. Og det beste, eller verste (?), av alt: Ingen internettdekning til havs, kun ekte folk og ekte opplevelser!

Så er er du på utkikk etter en rolig luksusferie, er det kanskje best at du leter videre. Men hvis du er klar for aktive dager med unike opplevelser, spennende utfordringer og nye vennskap til sjøs, kan et seiltokt med Statsraad Lehmkuhl være midt i blinken for deg!

Første dag om bord
Allerede ved ombordstigning blir medseilerne delt inn i tre faste vaktlag: hvitt, blått og rødt lag. Sammen med dine skipskamerater går du firetimersvakter to ganger i døgnet, med rorvakten som en av de mest populære oppgavene. Det er gøy å stå til rors på Norges største seilskip! Og ja, det er faktisk du som styrer skipet! Men husk at roret er bemannet 24 timer i døgnet, så du må tåle litt vær, om det skulle komme til det. Været i august og september er imidlertid ofte litt roligere enn på vårparten. På Shetland er temperaturene som regel på sitt høyeste i august måned.

BESTILL BILLETT TIL SENSOMMERTOKT HER!

Samhold og felles opplevelser
En seilas med Statsraad Lehmkuhl er befriende ujålete; fornuftige klær som tåler vær og vind, felles måltider og innsats på dekk og hengekøyer tett i tett. Vi deler de fine øyeblikkene og vi passer på hverandre på sjøen. Samarbeid og samhold blir en naturlig del av livet om bord. Mange som reiser sammen med sine kjære erfarer at båndene styrkes, nettopp på grunn av de unike opplevelsene en deler på et seilskip.

Shetlandsk gjestfrihet og tette bånd til Norge 
Shetland har en fantastisk natur: røff, vill og vakker på samme tid. Vel fremme i Lerwick bruker du ettermiddagen og kvelden slik du vil. Vi legger til kai kl. 13:00, tirsdag 1. september, og har avgang neste morgen kl. 09:00. Lerwick er en liten og koselig by med masse særpreg. Så ofte har Statsraad Lehmkuhl besøkt Shetlands eneste by, at vi kaller Lerwick vår andre hjemmehavn. Lokalbefolkningen er vant til å se skipet ligge til kai, og det er lett å komme i kontakt med «the locals» på puber og kafeer i byen.

Innflytelsen fra Skandinavia er tydelig i Lerwick, både i byggeskikk, den særegne dialekten og de mange arkeologiske utgravningene. Mer enn tusen år med sjøfart mellom Shetland og Norge har skapt tette bånd, noe som også kommer til uttrykk i de mange norske stedsnavnene. Her finner en norske gatenavn som «King Harald Street» og «St. Olav Street». En lokal spesialitet i Lerwick er Shetlands-ull, og ivrige strikkere blant medseilerne benytter ofte anledningen til å shoppe dette kvalitetsgarnet med seg hjem.

Etter en rundtur eller to i området kan en tusle tilbake til skipet som ligger trygt fortøyd i havnen et par hundre meter fra sentrum. De faste måltidene om bord, frokost, lunsj og middag, blir selvsagt servert til vanlig tid, også når vi ligger til kai.

Sail away!
Etter et kort, men hyggelig opphold i Lerwick kaster vi loss for Bergen. På turen over til Shetland fikk vi god opplæring av skipets erfarne og vennlige mannskap, og nå er vi klare for å sette ut i live alt vi har lært – her skal det seiles! Statsraad Lehmkuhl er et av verdens største og eldste seilskip i operativ drift. To tusen kvadratmeter med seil og rundt tjue kilometer med tau skal håndteres. Og seilene, de settes med rå håndkraft! Da er det lett å forstå viktigheten av medseilerens innsats, både nede på dekk og oppe i riggen! Det er en deilig følelse når seilene strekker seg ut fra mastene, og vi vet at disse seilene, de er satt av oss! Lyden ute på havet er også en helt spesiell opplevelse. Når motoren er slått av og den eneste lyden vi hører er blafringen fra seilene og havet mot skroget – det er rett og slett magisk! 

Entre i riggen
For mange er høydepunktet å entre i riggen. En må utfordre seg selv litt i starten, begynne rolig og entre forsiktig opp. Det fine med riggtrening er at en går så langt opp som en ønsker selv. Det er ingen skam å snu! Noen vil opp i riggen mange ganger, ofte litt høyere for hver gang. Mens andre trives best med begge beina godt plantet på dekk. Begge deler er selvsagt helt ok! Ofte opplever vi at det er de unge som våger seg høyest opp, men vi har også hatt 80-åringer i toppen av riggen!

Vi håper dette kan friste deg til å forsøke en seilas som medseiler på Norges vakreste seilskip! Et seiltokt passer for alle, både gammel og ung. På Shetlandsturene våre er mange mellom 45 og 65 år, men her vil du finne folk i alle aldre og med svært forskjellig bakgrunn. Om bord på Statsraad Lehmkuhl spiller det ingen rolle, vi er alle i samme båt! 

Vi kan ikke love deg bare godt vær over Nordsjøen, men vi garanterer at denne reisen, den glemmer du aldri!

Hey ho, let´s go!

BESTILL BILLETT TIL SENSOMMERTOKT HER!

————–

Bergen – Lerwick, Shetland (UK) – Bergen
30. august – 4. september 2020
Over 25 år: kr. 7250,-
12-25 år: kr. 5800,- 
Alle måltider er inkludert.

Avg. Bergen: Søndag 30. aug. kl. 14:00
Ank. Lerwick: Tirsdag 1. sep. kl. 13:00
Avg. Lerwick: Onsdag 2. sep. kl. 09:00
Ank. Bergen: Fredag 4. sep. kl. 10:00
Ombordstigning i Bergen: kl. 10:00-13:00
Overnatting i hengekøye. 12 års aldersgrense. 

Velkommen om bord! 

Tilbake til toppen