Meny

Skal lytte til havets hemmeligheter

Utstyrt med en avansert undervannsmikrofon skal Statsraad Lehmkuhl lytte til lyder i havet på den neste One Ocean Expedition. Hydrofonen, som er en gave fra GC Rieber Fondene, skal gi ny kunnskap om både dyreliv og menneskeskapt støy. På Akvariet i Bergen kan publikum oppleve lydene fra ekspedisjonen i en ny og spennende utstilling.

“Havet kan se stille ut, men under overflaten er det masse lyd.” Geir Huse, forskningsdirektør, Havforskningsinstituttet

– Når du går i skogen, så hører du fuglesang og lyder fra dyr, fra vinden og lyder fra veldig masse spennende ting. Det er egentlig det samme under vann, men vi kan veldig lite om det, sier Bjart Nygaard, styreleder i GC Rieber Fondene.

Med tildelingen av en undervannsmikrofon ønsker fondet å støtte havforskning og formidle kunnskap til publikum.

Hydrofonen skal fange opp både naturlige lyder og menneskeskapt støy i havet. Denne hvalen kom på besøk under forrige ekspedisjon. Foto: Hanna Thevik

– Havet kan se stille ut, men under overflaten er det masse lyd, sier Geir Huse, forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet (HI).

– Å kartlegge både biologiske lyder og menneskeskapt støy er utrolig viktig, siden det er lite data på dette området.

Unik ekspedisjon, banebrytende data
One Ocean Expedition, med sin lange varighet på 12 måneder og unike seilingsrute, gir forskerne enestående muligheter til å studere dyreliv i havet og effekten av menneskelig støy, spesielt i arktiske områder der kunnskapen er begrenset.

Om alt går som planlagt, skal One Ocean Expedition seile gjennom den sagnomsuste Nordvestpassasjen. Det kan gi havforskere et unikt datasett med lyder.

– Vi regner med å høre mest sjøpattedyr som delfiner og hvaler. De lager kraftige lyder som bærer langt, sier Huse.

– Men også mange fiskearter lager lyd. I Lofoten er det kakofoni av lyder når hanntorsken kurtiserer hunnene med kraftige trommelyder i gytetiden – en ekte havets tiurleik! Det blir spennende å se hva som fanges opp når vi slipper vi ned en mikrofon i dypet.

Seilskip: Den perfekte lydfangeren
I vann beveger lyden seg mye raskere enn i luft. Hydrofonen kan derfor fange opp lyder fra store områder.

– Uten forstyrrende lyder fra motor og propeller, er et seilskip perfekt for lydopptak under vann, sier Huse.

I motsetning til moderne, motoriserte forskningsskip tilbyr et seilskip et lydløst miljø for lydopptak under vann, uten forstyrrende lyder fra motor og propeller – perfekt for å studere marine liv! Foto: André Marton Pedersen

Havets lyder på Akvariet
Akvariet i Bergen har også mottatt midler fra Rieber-fondet til en ny utstilling der lydene fra havet står i fokus. Opptakene fra hydrofonen på Statsraad Lehmkuhl blir etter hvert en del av utstillingen.

– Jeg er sikker på at publikum vil bli overrasket over både de naturlige lydene og de menneskeskapte lydene. Du tror det ikke før du har hørt det – på godt og vondt!, sier Terje Breivik, direktør ved Akvariet.

Geir Huse viser hvor hydrofonen skal monteres på skroget til Statsraad Lehmkuhl. Foto: Helene Spurkeland 

Menneskestøyens innflytelse
Havforsker Huse trekker en parallell til seilskutetiden.

– Da var det nesten ingen menneskeskapt støy i havet. I dag har vi utallige fartøy og mye aktivitet langs kysten, spesielt fra oljeindustrien og utbygging av havvind.

Hvordan støyen påvirker dyrelivet vet forskerne foreløpig lite om.

– Dette er en type forurensning som har blitt undervurdert. Vi vet at hval, som tidligere kommuniserte over store havområder, nå har problemer med å få lydene sine fram. Menneskelig støy forstyrrer beskjedene. Også fiskens vandringsruter kan påvirkes av støy, sier Huse.

Et godt samarbeid mellom Akvariet, GC Rieber Fondene, Havforskningsinstituttet og Statsraad Lehmkuhl skal gjøre havets lyder tilgjengelig for både forskere og publikum. Fra v.: Terje Breivik, Sølve Westli, Bjart Nygaard, Geir Huse og Haakon Vatle. Foto: Helene Spurkeland 

Samarbeid for kunnskap og bevissthet
– Dette er akkurat den kursen vi ønsker for skipet. Vi ønsker å bruke skipet til å bringe forskning og folk nærmere hverandre, sier Haakon Vatle, direktør i Lehmkuhl-stiftelsen.

– Hydrofonen vil gi oss uvurderlig data om både menneskeskapt støy og dyreliv i havet. Dataene analyseres av Havforskningsinstituttet og deles deretter med Akvariet og publikum. At Statsraad Lehmkuhl kan bidra til å øke bevisstheten om havets helse på denne måten er helt fantastisk, sier Vatle.

Vatle takker Rieber-fondet for støtten.

– Vi er utrolig takknemlige for Rieber-fondets bidrag til å ruste Lehmkuhl for fremtiden, sier Vatle.


Statsraad Lehmkuhl kan bidra til å redusere avstanden mellom forskere og folket. Foto: Malin Kvamme

One Ocean Expedition på Akvariet
One Ocean Expedition 2025-2026 får, som forrige ekspedisjon, en egen utstilling på Akvariet i Bergen. Direktør Terje Breivik lover et enda mer spennende opplegg for publikum, med et sterkere fokus på havets lyder.

– Vi ønsker å gi folk en unik mulighet til å oppleve Lehmkuhl-universet på ‘heimebøen’ på Nordnes, sier Breivik.

– Du trenger ikke å være med til Nordvestpassasjen for å ta del i One Ocean Expedition. Savner du Statsraad Lehmkuhl, er det bare å besøke Akvariet!
Haakon Vatle og Terje Breivik – to ledere med en felles visjon: Å inspirere til engasjement og kunnskap om havet. Statsraad Lehmkuhl og Akvariet utvider samarbeidet frem mot neste One Ocean Expedition, som starter i april 2025. Foto: Helene Spurkeland 

Les mer om One Ocean Expedition 2025-2026!

Les mer om Akvariets spennende utstilling «Havet i endring» her!

Les mer om menneskeskapt støy på nettstedet til Havforskningsinstituttet!

Hovedfoto: Jesper Rosenmai
Foto under: Malin Kvamme

Av Helene Spurkeland
Publisert 29.04.24

Tilbake til toppen