Meny

Nydelig avskjed med Lehmkuhl

Nesten 2 år til skipet er tilbake i Bergen

Både på land og på sjøen hadde mange møtt opp for å vinke farvel til Statsraad Lehmkuhl tirsdag formiddag i Bergen. 20. august starter den lange jordomseilingen One Ocean Expedition fra Arendal. I mellomtiden fortsetter Lehmkuhl sin norgesturne med Sommerskuta på NRK.

– En verdig og veldig flott avskjed fra Bergen, sier Terje Omdahl.

Sammen med venner slapper han av på Statsraaden Bar etter å ha vinket Statsraad Lehmkuhl trygt av gårde.Foto: S. Etter

– Det var en fantastisk fin utseiling, men også litt vemodig, sier Jan Guttormsen. Han syns det er rart å tenke på at «Statsraaden» ikke er tilbake i Bergen før i april 2023. Etter at Sommerskuta er ferdig, går Statsraad Lehmkuhl direkte til Arendal. Derfra starter jordomseilingen den 20. august.

– Heldigvis skal jeg om bord som medseiler fra Las Palmas og over Sør-Atlanteren til Karibia. Det gleder jeg meg enormt til, sier Guttormsen.

Se ledige One Ocean-etapper her.


Wilma, Terje og Jan på uteserveringen til Statsraaden Bar etter avskjeden med skipet. Foto: H. Spurkeland

– Jeg har fulgt skipet hele veien på NRK. Jeg syns avskjeden var helt nydelig, sier Wilma Tvedt. Hun har tegnet medlemskap på livstid i Statsraad Lehmkuhl Venner.

– Jeg var innom her i går og snakket litt med båtsmann Jo Leif. Jeg syns han er så festlig og dyktig, og det måtte jeg si til ham, sier Tvedt.


Båtsmann Jo Leif Strønen og resten av mannskapet forsetter norgesturneen med Sommerskuta på NRK.

Se film, Facebook: Lehmkuhl legger fra kai i Bergen 3. august 2021

En av de mange som møtte opp på Bradbenken var ordfører Marte Mjøs Persen. På vegne av Bergen by ønsket hun skipet lykke til på ferden.

– Jeg fortalte mannskap og medseilere at vi er veldig stolte av dem. Med jordomseilingen One Ocean Expedition skal skipet ut på et viktig oppdrag. Den skal gi oss mer kunnskap om havet, som vi alle er så avhengige av. Jeg er veldig glad for at Statsraad Lehmkuhl skal være en ambassadør for en bærekraftig fremtid, men også for byen og landet vårt ute i den store verden, sier Persen.

Les mer om jordomseilingen One Ocean Expedition


Ordfører Marte Mjøs Persen ønsket skipet lykke på ferden. Her sammen med kaptein Marcus Seidl.

Som styremedlem i stiftelsen Statsraad Lehmkuhl gjennom 10 år har Persen et nært forhold til skipet.

– Det er en fryd å følge Lehmkuhl på Sommerskuta på NRK. Jeg har vært så stolt over måten det dyktige mannskapet har fremstått på skjermen. Kunnskapskapsrike, pedagogiske, blide og rolige. Selv har jeg fått erfare det personlig som medseiler på flere tokt. Jeg er så glad for at hele Norge nå får se det, sier Persen.

Haakon Vatle, direktør i stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, er enig.

– Sommerskuta er helt fantastisk. Vi får masse oppmerksomhet rundt det vi holder på med. Det er vanskelig å forklare hva som egentlig skjer om bord på et seilskip. Men i sommer får folk vært med gjennom TV-ruten, sier han.

20. august kaster Statsraad Lehmkuhl loss for jordomseilingen.

– Vi har jobbet med One Ocean Expedition i fem år. Takket være våre fantastiske partnere er vi snart i gang. Vi har med oss landslaget av folk fra akademia, forskning, utdanning og næringsliv, sier han.

Det var med blandede følelser han så Statsraad Lehmkuhl seile ut Byfjorden.

– Det var rart å ta den siste trossen fra skipet og vite at hun ikke kommer tilbake før 15. april 2023. Jeg er både stolt, rørt og vemodig på én gang, sier Vatle.

Direktør Vatle sang shanty sammen med mannskap og medseilere under avskjeden. 20. august starter jordomseilingen One Ocean Expedition fra Arendal. (Foto: S. Etter)

Av: Helene Spurkeland
Publisert 04.08.21

Tilbake til toppen