Velkommen om bord til Pinsetokt med Statsraad Lehmkuhl i 2020! Denne årlige seilasen er svært populær blant medseilere i alle aldre. Mange benytter feriedagene til å ta med seg barn og barnebarn på en spennende opplevelse. Fellesskapet om bord på et stort seilskip er helt unikt. Vi seiler skipet sammen og vi kommer tett på naturen, hverandre - og oss selv! Nå kan du invitere dine kjære med på en hel spesiell reise til de vakre Shetlandsøyene i 2020! Uten internettdekning til havs blir mobiltelefonene lagt bort - og de fine øyeblikkene står i kø. På pinsetokt med Statsraad Lehmkuhl skaper du minner for livet. NB: FÅ LEDIGE BILLETTER!
BESTILL BILLETTER TIL PINSETOKTET HER!
Mobilfri sone
Noen timer etter vi legger fra kai i Bergen forsvinner internettdekningen. Du kan legge fra deg smarttelefonen og konsentrere deg om å være til stede, for de som er rundt deg, og ikke minst, for å lære å seile!
Vaktlag og avslapning
Allerede like etter ombordstigning «mønstrer» alle på dekk og deles opp i 3 ulike vaktlag; hvitt, blått eller rødt lag. Dette blir din «gjeng» på turen, og sammen med vaktlaget går du firetimersvakter to ganger i døgnet, så lenge vi er i sjøen. Det er gøy å stå til rors på Norges største seilskip! Og ja, det er faktisk du som styrer skipet! På de andre vaktene går du blant annet brannvakt og står utkikk.
Hengekøyer og god mat
Men livet om bord er ikke bare å gå vakter og trekke i tau! Det blir også masse tid til å slå av en prat med de andre, eller simpelthen stå ute på dekk og nyte naturopplevelsene som havet byr på. Sove og slappe av gjør du i skipets hengkøyer, som er utstyrt med madrass. Sovepose og pute tar du med selv. For alle de som ikke har sovet i hengekøye om bord på et skip, kan vi love en hyggelig opplevelse! I tillegg kan vi nesten garantere at du vil like maten om bord på Statsraad Lehmkuhl! Mange av våre medseilere trekker frem den gode maten etter endt tur, og det syns vi er stor stas! Vårt flinke byssepersonell disker opp med frokost, lunsj middag, samt enkel nattmat til de som går vakter på nattestid. Maten er inkludert i billetten.
KLIKK HER FOR LESE MER OM LIVET SOM MEDSEILER OM BORD!
To tusen kvadratmeter seil
Statsraad Lehmkuhl er et av verdens største og eldste seilskip i operativ drift. To tusen kvadratmeter seil og to kilometer med tauverk skal håndteres. Og seilene, de settes med rå håndkraft! Da er det lett å forstå viktigheten av medseilerens innsats. Som medseiler blir du en viktig del av besetningen om bord – uten din innsats er det faktisk ikke mulig å seile skipet! Det er en deilig følelse ute på havet når motoren er slått av og seilene strekker seg ut fra mastene, og en vet at disse seilene er satt med ren og skjær håndkraft fra oss! Et tokt med Statsraad Lehmkuhl er altså ikke like rolig som en uke ved bassengkanten på Solkysten. Men det er utrolig mye mer opplevelsesrikt!
Klatre i riggen
For mange er høydepunktet å entre i riggen. En må utfordre seg selv litt i starten, begynne rolig og entre forsiktig opp. Det fine med riggtrening er at en går så langt opp som en ønsker selv. Det er ingen skam å snu! Noen vil opp i riggen mange ganger i løpet av toktet, ofte litt høyere for hver gang. Mens andre trives best med begge beina godt plantet på dekk. Begge deler er selvsagt helt ok! Ofte opplever vi at det er de unge som våger seg høyest opp, men vi har også hatt 80-åringer i toppen av riggen!
Shetlandsk gjestfrihet og tette bånd til Norge
Vel fremme i Lerwick, Shetlands eneste by, bruker du dagen slik du vil. Som nordmann blir en svært godt tatt imot på Shetland. Lokalbefolkningen føler tette bånd til Norge, etter mer enn tusen år med sjøfart mellom landene. Og innflytelsen fra Skandinavia er tydelig både i byggeskikk, den særegne dialekten og de mange arkeologiske utgravningene.
Faktisk finnes det genetiske bevis på at så mange som 60% av mennene på Shetland stammer fra en vestlig norsk slektning! Vikingenes lange opphold, men også historien etter Shetlandsgjengen, er godt synlige på de værbitte øyene. Det er sterkt å høre om hvordan Shetlands-Larsen og de andre fiskerne risikerte sine egne liv og reddet hundrevis av flyktninger på sine farlige turer over Nordsjøen under 2.verdenskrig. De tette båndene til Norge kommer også til uttrykk i de mange norske stedsnavnene. I Lerwick finner en for eksempel mange norske gatenavn som «King Harald Street» og «St. Olav Street».
KLIKK HER FOR LESE MER OM LIVET SOM MEDSEILER OM BORD!
KLIKK HER FOR Å BESTILLE BILLETT TIL PINSETOKT 2020!
Sightseeing
Statsraad Lehmkuhl organiserer en sightseeing med buss som pleier å være populær blant medseilerne. Den varer om lag 4 timer og tar deg med til de mest kjente severdighetene i området. Foretrekker du å gå dine egne veier, er det flere muligheter for et koselig døgn i Lerwick. Naturen på Shetland er fantastisk; røff, vill og vakker og verdt et besøk i seg selv. En kan leie en bil og utforske øya på egenhånd. En har også muligheten for å shoppe lokale spesialiteter som Shetlands-ull, eller stikke innom lokale serveringssteder. På puber som «The Lounge» kan en ikke så rent sjeldent oppleve spontane opptredener av lokale folkemusikere. Og når en er mettet på inntrykk kan en tusle tilbake til skipet som ligger trygt fortøyd i havnen, kun et par hundre meter fra sentrum.
For bekymrede smarttelefonbrukere kan vi berolige med at det er internettdekning på Shetland, om enn ikke så god som i Norge. Så helt omskåret fra omverden blir en ikke på turen!
Sosialt fellesskap
På vei hjem vil vi sette ut i livet alt vi har lært! Vi seiler skipet sammen og spiser måltidene i fellesskap. Stuerten vår lager veldig god mat, så også her har du noe å glede deg til. Å dra på tokt med Statsraad Lehmkuhl er en veldig sosial og hyggelig opplevelse. Folk kommer lett i kontakt med hverandre og samholdet blir ofte sterkt, særlig innad i vaktlaget. Ikke sjeldent forteller medseilere oss om verdifulle vennskap som er skapt om bord. Og det er befriende ujålete! Fornuftige klær som tåler vind og vær, fellesmåltider, naturopplevelser og hengekøyer side om side skaper en helt spesiell stemning. Mange som reiser sammen med sine kjære opplever at båndene styrkes på turen, nettopp fordi en deler unike opplevelser om bord på et seilskip.
Mange snakker om kvalitetstid. Om bord på Statsraad Lehmkuhl er det akkurat det du får!
Bergen – Lerwick, Shetland (UK) – Bergen, 28. mai – 2. juni 2020
Over 25 år: Kr 7250,- inkl. måltider,
12-25 år: Kr 5800,- inkl. måltider
Earlybird 20% rabatt til 15.09.19: kr 5800,- (voksen)/ kr 4640,- (12-25 år)
Avgang Bergen torsdag 28. mai kl. 14:00
Ankomst Lerwick lørdag 30. mai, kl. 09:00
Ett døgn ved kai i Lerwick.
Retur fra Lerwick søndag 31. mai, kl. 09:00
Ankomst Bergen tirsdag 02. juni, kl. 10:00